Crv “Božićno drvce” uvelike se razlikuje od svojih rođaka jer izgledom i bojama podsjeća upravo na šareno božićno drvce.

Ova životinjica živi u tropskim oceanima, a kad nađe stanište koje joj odgovara ostane na njemu i do 40 godina. Ovom crviću iz tijela izrastaju dvije šarene krune stožastog oblika pa izgleda kao da zapravo nosi dva drvca na sebi. Te perjanice crvu služe za disanje i hranjenje planktonima.

Ovi crvi narastu oko pet centimetara, a tijelo im srasta s koraljnim grebenom na kojem žive. Kako se greben razvija, tako obavija tijelo crvića, a perjanice ostaju slobodne. Ako ovaj crv osjeti neku prijetnju može uvući “drvca” u koralj i zatvoriti ulaz poklopcem koji se naziva operkulum. Tako zaštićen ostaje oko minute, a onda se opet polako pojavi da provjeri je li opasnost nestala. Koraljni greben se formira u svojevrsnu tubu veličine 20-ak centimetara koja služi crvu kao utočište od predatora. Crvićevo tijelo nije toliko dugačko, stoga on ima mjesta skroz se uvući i sakriti u tubu.

Ove životinjice mogu doživjeti i preko 40 godina, moguće ih je vidjeti u raznim bojama, ali obje krune jednog crva uvijek su iste boje. Zanimljivo je i da postoje muški i ženski crvi “Božićno drvce”, a važni su za zdravlje koraljnih grebena jer im pomažu u zaštiti od invazivnih morskih zvijezda i sprječavaju da koralji obrastu algama.

Iako se često identificiraju kao Spirobranchus giganteus, postoji nekoliko različitih vrsta, a možete ih vidjeti do dubine od 30 metara.

+ posts