Prekogranični Interreg projekt Hrvatske i Slovenije “Veze prirode” odgovoran je za jednu lijepu ekološku priču. 

Naime, iz njegovog proračuna od 2,5 milijuna eura određeno je 167 tisuća eura uložiti u području Nacionalnog parka Risnjak i to čak više od 80 tisuća samo za izvor rijeke Kupe.

Radovi koji se na njemu provode iznimno su zahtjevni pa je u pomoć priskočio i vrhunski tim ronilaca. Ono što je najveći problem na izvoru rijeke jest što se posljednjih godina našlo na udaru velikih elementarnih nepogoda. Ta su nevremena harala šumama Gorskog kotara i sa sobom odnosila brojna stabla u izvorišno jezerce rijeke Kupe.

Iz Nacionalnog parka Risnjak za HRT je govorio Stjepan Grevinger ističući posebnu koncentraciju nepogoda u zadnje četiri godine. Brojni ledolomi, vjetrolomi i velike količine snijega utjecali su na zatrpavanje izvora stablima te se on, uslijed smanjenog protoka zraka i vode, počeo zatvarati. Strahujući pred novim vremenskim neprilikama došlo se i do hitne potrebe rješavanja gorućeg problema zagušenja izvorišta.

Ovaj je, vrlo složen i težak posao, uspješno odrađen zahvaljujući mnogim vrijednim ljudima od kojih je za HRT progovorila Đenis Barnjak, članica interventnog tima. Dočarala nam je malo težinu posla riječima: “Pogledamo li težinu trupaca koje smo vadili, neka od njih bila su teža od tri tone. Zbog toga smo morali osigurati i tešku opremu poput dizalica, sajli i velikih padobrana kojima trupce podižemo iz dubine. Preko tisuću kilograma opreme smo na vlastitim leđima donijeli na izvor kako bismo ovaj posao uskoro priveli kraju.” Ono što je još kompliciranije i zanimljivije jest piljenje stabala pneumatskim ili hidrauličkim pilama na dubinama od 30-ak metara, no Đenis dodaje kako opasnosti nema, ako se poslu pristupi dovoljno ozbiljno i nastavlja: “Međutim, podvodni radovi su vrlo iscrpljujući, posebno u iznimno hladnoj vodi kakvu imamo na izvoru Kupe. Njezina je temperatura sedam stupnjeva Celzija.”

Naravno, u sklopu projekta se provode i prateće akcije poput uređivanja staništa vidre i leptira. Iako smo priče o čišćenju navikli slušati zahvaljujući našem ljudskom neoprezu i zagađivanju, ovo je pravi primjer da se nekada prirodi treba pomoći i popravljanjem “prirodnog nereda”. A dokle god ima pravih ljudi i projekata, naša će priroda biti u dobrim rukama!

+ posts