Po prvi puta u Hrvatskoj organizira se AIDA međunarodno dubinsko natjecanje u ronjenju na dah u četiri dubinske discipline, ujedno i prvenstvo Hrvatske; CWT (constant weight – monoperaja), CWTB (constant weight – stereo peraje), CNF (constant weight bez peraja) i FIM (free immersion – povlačenjem po konopu).

Prvenstvo će organizirati AIDA Hrvatska, nacionalni ogranak najveće i najznačajnije svjetske federacije za ronjenje na dah te Društvo sportske rekreacije Centar aktivnosti Krk koje pruža podršku na lokalnom nivou. Velik doprinos sigurnosti natjecanja daje i suradnja s H2O Globe – novom globalnom platformom za ronioce. Lokacija natjecanja je najdublja točka sjevernog Jadrana u kanalu između otoka Cres i Plavnik gdje će ograničenje dubine za natjecatelje zbog konfiguracije terena biti do 110 metara dubine, a natjecatelji će se boriti za postolja u domaćoj i međunarodnoj konkurenciji.

Natjecanje je službeno međunarodno natjecanje prema AIDA International pravilima pod budnim okom A level međunarodnih sudaca, iskusnih safety ronilaca, snimatelja, fotografa, podvodnih i letećih dronova. Očekujemo nacionalne rekorde u nekoliko disciplina, a domaćim roniocima ovo je kvalifikacija za svjetsko prvenstvo u Nici u rujnu.

U organizaciji prvenstva od strane AIDA Hrvatska sudjeluje naš poznati ronilac na dah Vitomir Maričić, natjecatelj s područja Kvarnera i svjetski rekorder u više disciplina, a osim kao inicijator i tehnički organizator pokušat će i kao natjecatelj postaviti nove rekorde: “Meni je iznimno drago da smo nakon uspješne bazenske sezone u kojoj je AIDA Hrvatska ponajviše volonterskim angažmanima organizirala čak četiri natjecanja u Rijeci prešli na more koje je daleko kompleksnije za organizaciju, ali i atraktivnije za sve koji prate sport. Ovim prvenstvom države u Krku i nadolazećim Kupom Hrvatske u Pakoštanima pokrenuli smo, nadam se, dugu tradiciju ovih natjecanja u Jadranu, a to je svakako vrlo atraktivno more za mnoge zemlje u centralnoj Europi. Kvarner je izazovan teren, nije idealan kao topla mora, ima valove, vjetrove, struje, termoklinu… Ronilac koji dolazi tu mora znati da ga se neće štedjeti, ali je zato i rezultat tu puno vredniji. Podrška koju smo dobili od Igora Hrasta iz Centra aktivnosti Krk i Jure Daića iz H2O Globe tima je zaista ključna za ovako velike projekte, a ja sam već mislima u idućoj godini!”

Lokalna zajednica velikodušno je prihvatila organizaciju projekta tako da su do sada projekt prepoznali i podržali Županijska lučka uprava Krk, Lučka Kapetanija ispostava Krk, Turistička zajednica Grada Krka i Grad Krk. Privatni sektor također je stao iza projekta i dao mu vjetar u leđa, svatko na svoj način: Rijekatank, Valamar, Hoteli Krk, Gp Krk, Marina Punat, Udruga maslinara Drobnica te restoran i konoba Frankopan. Vertical media iz Rijeke također će popratiti događanje, kao i fotograf i video majstor Srđan Hulak te podvodni fotograf i video majstor Srđan Vrančić.

Natjecanje je organizirano na M/Y Pipi Pinezić tijekom dva dana (17. i 18. srpnja 2019.) od kojih će u prvome biti službeni trening, označavanje zona, provjera CW sustava te prijava natjecatelja u popodnevnim satima u krčkoj luci. Sljedećeg dana brod isplovljava na poziciju natjecanja i odvija se službeno natjecanje. Poslijepodne se brod vraća u luku Krk te slijedi priprema za svečanu dodjelu priznanja i zatvaranje natjecanja koje će se odviti u večernjim satima, a na video zidu će biti prikazani zaroni koje prati podvodni dron, kao i aktivnosti na palubi te su svi pozvani da se pridruže.

+ posts