Ronjenje u kavezu s morskim psima daje vam priliku vidjeti ove prekrasne životinje izbliza, međutim, ono je kontroverzno. Postoji zabrinutost da će ronjenje u kavezima promijeniti obrasce ponašanja morskih pasa i dovesti ih do povezivanja ljudi s hranom.

Neka znanstvena istraživanja o ronjenju u kavezima pokazuju da je učinak ronjenja u kavezu pozitivan za morske pse, okoliš i lokalno stanovništvo, pod uvjetom da se ronioci ponašaju u skladu s pravilima ponašanja. No, kako je najbolje i najsigurnije to izvesti?

Izaberite odgovornog operatera za ronjenje u kavezu. WWF, Project Aware i Manta Trust izradili su “Vodič za turizam morskih pasa i raža” koji uključuje smjernice za odgovorno ronjenje u kavezu s morskim psima. Prije nego što rezervirate svoje ronjenje, upitajte odabranog operatera o kodeksu ponašanja.

Odabir odgovarajućeg odijela također je ključan faktor za uspješan uron. Ronjenje u kavezu uključuje dulje vrijeme boravka na jednom mjestu. Jedno od najvažnijih razmatranja prilikom odlaska na takav uron je odabir pravog odijela za odredište. Vrhunska lokacija za ronjenje u kavezima s velikim bijelim morskim psima, Guadalupe, ima temperaturu vode od 19 do 22 stupnja Celzija tijekom sezone morskih pasa, dok su druga žarišta za promatranje morskih pasa poput Južne Afrike hladnija i temperatura je uglavnom od 10 do 15 stupnjeva Celzija. Ronioci bi trebali biti sigurni da odaberu deblje odijelo od uobičajenog kako bi se ugrijali u kavezu te da bi dobili najviše vremena u vodi s morskim psima.

Uzmite dodatnu odjeću za toplinu i brzo skidanje. Morski psi mogu stići i brzo otići od kaveza, a ronioci moraju biti spremni ući u vodu u kratkom roku. Nošenje dobre jakne otporne na vjetar na odijelo i vuneni šešir može ugrijati ronioce dok čekaju dolazak morskih pasa. Oni se također mogu brzo skinuti kako biste ušli u kavez. Održavanje topline između ronjenja osobito je korisno na odredištima hladnijih morskih pasa, kako bi se osiguralo da se uron ne otkaže radi hladnoće i prije ulaska u vodu.

Poduzmite mjere opreza protiv morske bolesti za kaveze na površini. Površina oceana može biti uzburkana i u najboljim vremenima, a kretanje kaveza na površini može biti dovoljno da pokrene morsku bolest čak i kod ronioca koji obično ne pate od takve bolesti. Ako je ronilac i inače sklon bolestima poput mučnine, možda je vrijedno razmotriti mogućnost uzimanja dodatnih lijekova ili mjera opreza za ronjenje u kavezu. Alternativno, ronioci mogu razmisliti o dubokom ronjenju u kavezu gdje je manje kretanja samog kaveza. Molimo budite oprezni s uzimanjem lijekova protiv morske bolesti jer ne postoji niti jedan od lijekova bez mogućih nuspojava. Savjetujemo vam da pročitate kolumnu doktora Marija Franolića o utjecaju lijekova na ronjenje i ronioce (36. broj SCUBAlife magazina).

Razmotrite izvor zraka i dubinu ronjenja. Postoje dvije različite opcije kaveza. Površinski kavezi se najčešće koriste. Oni su tipično pričvršćeni na stražnji dio čamca s vrhom kaveza na površini. Druga mogućnost je potopljeni kavez koji se spušta s roniocima već u njima u dublju vodu. U površinskim kavezima ronioci koriste nargile koje isporučuju zrak kroz crijevo ili ponekad samo disalicu. Dublji kavezi mogu koristiti ili nargile ili boce.

Kako ulaziti i izlaziti iz kaveza? Ovo može biti teško. Dobar način je da se sjedeći na ulazu s obje ruke spustite u kavez i rešetke kaveza koristite kako biste se spustili nogama ili popeli pri izlazu.

Fotografiranje morskih pasa također je bitno unaprijed definirati. U površinskom kavezu možete dobiti sjajne fotografije morskih pasa pod prirodnim svjetlom. To daje više prostora kretanja kad je kavez pun fotografa. Duboki kavezi su uglavnom veći tako da ima više mjesta za bljeskalice.Nadamo se kako će vam naši savjeti koristiti i da ćete se, barem neki od vas, odlučiti morskim psima pružiti još jednu priliku.

+ posts