U Cenotama godišnje zaroni nekoliko milijuna ronilaca iz cijeloga svijeta – to su svojevrsni ulazi u podzemni svijet labirinata kroz urušene špiljske krovove kojih na Yucatanu ima preko 6000.

Civilizacija Maja vjerovala je da su Cenote svete i da su put do Bogova pa su u nekima prinosili i ljudske žrtve, a u svim Cenotama nalazimo fosile prapovijesnog morskog života koji dokazuju da su špilje nekoć bile koraljni greben.

No, meksička vlada planira izgraditi željeznicu koja bi turiste vodila na udaljena područja meksičkog Yucatana, a planirana ruta te željeznice ide preko najvećeg podvodnog špiljskog sustava na svijetu – Sac Actuna. Predviđa se da će željeznički projekt “Maya Train” vrijedan 9,8 milijardi američkih dolara prevoziti 40.000 putnika dnevno do poluotoka Yucatan. Nakon nekoliko promjena lokacije plan meksičke vlade sada je izgradnja željeznice oko četiri kilometra od autoceste 307, što bi moglo uništiti stanište u kojem se nalaze ugrožene i zaštićene vrste, a izravno dovodi u opasnost podvodne špiljske sustave i arheološka nalazišta Maja.

Inače, Cenote su vapnenačke špilje i ispunjene su jedinim izvorom slatke vode na tom području, a mogu biti oštećene ili uništene izgradnjom željeznice duž ove rute pa su potencijalne štete nesagledive. Naravno, ronioci iz cijelog svijeta protive se izgradnji željeznice ovom rutom pa je ronilačka industrija već organizirala potpisivanje peticije protiv izgradnje željeznice preko Cenota. Peticiju je do sada potpisalo više od 86.000 ljudi, a potpisati ju možete i Vi – link na peticiju.