VIDEO: Orke ubijaju veliku bijelu psinu

674

Znanstvenici su ovaj tjedan objavili nove dokaze da su orke sposobne progoniti, uhvatiti i ubiti veliku bijelu psinu.

Prvi izravan dokaz o tome da orke ubijaju bijele morske pse u Južnoj Africi snimili su pilot helikoptera i drona, a novi rad objavljen ovog tjedna u časopisu Ecology Ecological Society of America.

Jedan događaj u kojem orke ubijaju veliku bijelu psinu snimljen je dronom, ali istraživači vjeruju da su ubijena i tri druga morska psa. Video sniman iz helikoptera i dronovima upravljanim s brodova za obilazak morskih pasa pokazuju da su veliki bijeli morski psi bježali iz regije Mossel Bay u Južnoj Africi nekoliko tjedana. Kitovi ubojice primijećeni su kako love druge vrste morskih pasa, ali do sada nikad nisu snimljeni kako love i ubijaju velike bijele psine.

Studija daje nove uvide u pokušaje morskih pasa da izbjegnu hvatanje od strane orki. U dva su se navrata orke približile morskim psima blizu i polako, dok je morski pas, umjesto da pobjegne, ostao blizu orke držeći je na vidiku – što je uobičajena strategija koju tuljani i kornjače koriste da izbjegnu morske pse. Međutim, orke su društvene i love u skupinama, a istraživači vjeruju da takvo ponašanje može učiniti strategiju kruženja neučinkovitom za velike bijele morske pse. Kitovi ubojice vrlo su inteligentne i društvene životinje. Njihove metode grupnog lova čine ih nevjerojatno učinkovitim predatorima. Zanimljivo je i to da su ovim snimkama i naknadnim promatranjem znanstvenici utvrdili kako su orke pojele samo jetru velikog bijelog!