Uzbudljiv završetak AIDA timskog svjetskog prvenstva na Sardiniji

107
foto: AIDA

Nakon dramatične završnice timskog svjetskog prvenstva u ronjenju na dah po AIDA federaciji održanog na Sardiniji od 17. do 27. rujna 2014. hrvatska reprezentacija zauzela je četvrto mjesto.

Ovogodišnja titula svjetskog prvaka pripala je reprezentaciji Rusije koja je, zahvaljujući izvanrednoj izvedbi Natalie Molchanove i Alexseya Molchanova, osvojila zlato u muškoj i u ženskoj kategoriji. Drugo mjesto u muškoj kategoriji pripalo je Češkoj, a treće Finskoj, dok su u ženskoj kategoriji na pobjedničkom postolju uz Rusiju stajali Japan i Češka.

Hrvatski tim sačinjavali su Goran Čolak, Božidar Petani i Bruno Šegvić te trener dr. sc. Ivan Drviš i fizioterapeut Velimir Kukas. Plasman pojedinog tima određivao se zbrojem ostvarenih bodova svih natjecatelja u sve tri discipline.

Nakon prvog kruga natjecanja u disciplini zadržavanja daha u mirovanju (STA) hrvatski tim zauzeo je prvo mjesto s rezultatima: Goran Čolak – devet minuta i 13 sekundi, Božidar Petani – sedam minuta i 14 sekundi i Bruno Šegvić – sedam minuta i 48 sekundi.
U drugom krugu natjecanja u dubinskoj disciplini s nepromjenjivom težinom (CWT), u kojoj se za svaki preronjeni metar mogao ostvariti jedan bod, sva trojica naših natjecatelja zaronila su na 92 metra, ali smo uslijed “black outa” Šegvića ostali bez 92 boda i završili na drugom mjestu.
Dramatična završnica uslijedila je u posljednjem krugu natjecanja u disciplini ronjenja u daljinu (DYN). Nakon izvanredne izvedbe Gorana Čolaka s preronjenih 250 metara uslijedili su žuti i crveni karton za ostatak hrvatskog tima, što nas je skinulo s pobjedničkog postolja ovogodišnjeg timskog prvenstva. 

Gledajući pojedinačne rezultate Goran Čolak najuspješniji je ronilac na ovom natjecanju s ukupno postignutih 327,6 bodova, a slijedi ga Alexey Molchanov s 324 boda.
Na natjecanju u Sardiniji oboreno je i nekoliko nacionalnih rekorda, a ruska legenda Natalia Molchanova oborila je još jedan svjetski rekord u ronjenju u daljinu s perajama s preronjenih 237 metara.

+ posts