UTC omogućio slanje tekstualnih poruka pod vodom

133

Tvrtka UTC proizvodi uređaj koji će Vam pomoći u komunikaciji pri zaronu. Ovaj uređaj nije jeftin, no donosi dodatni nivo zaštite.

Poruke poput “Brod je iznad tebe”, mogu biti vrlo zahvalne kao i one poput “Uspori, trebam pomoć”. Iako smo u prvom broju SCUBAlife magazina kratko opisali ovaj uređaj, on je još uvijek relativno nepoznat našim roniocima pa ćemo Vam ga pokušati malo približiti. Što omogućuje ovaj uređaj? Dvosmjernu komunikaciju putem tekstualnih poruka, slanje signala o opasnosti prema brodu, no isto tako omogućuje i posadi broda da Vas obavijesti o potencijalnoj opasnosti na površini. Uređaj je nazvan UDI; a osim mogućnosti slanja SMS-ova, poboljšava navigaciju posebice u segmentu skraćivanja puta te općenito podiže razinu Vaše sigurnosti.

Što se tiče tekstualnih poruka UDI funkcionira na slijedeći način; u mobilnu jedinicu UDI-a možete naprijed pohraniti 14 tekstualnih poruka, a nakon što se poruka pošalje, bilo od strane ronioca ili posade broda – pošiljatelj dobiva obavijest da je poruka isporučena. Poruka se može slati na udaljenost između dva uređaja i do 500 metara. Poruke poput: brod je iznad tebe, mogu biti vrlo zahvalne, kao i one poput: Uspori, trebam pomoć. Naravno, uređajem možete poslati i poruku poput: Hoćeš li se udati za mene? Poruke možete oblikovati kako hoćete na svojem PC-u pomoću jednostavne aplikacije koja dolazi uz uređaj.

No šalu na stranu; što još ovaj uređaj može. Pomoću UDI-a možete poslati SOS signal koji će omogućiti ekipi na površini da lociraju ronioca koji je poslao poziv upomoć. Uređaj omogućuje i 3D navigaciju voditelju grupe, da pod vodom dođe do člana ekipe koji je u nevolji, što značajno smanjuje vrijeme potrebno za pružanje pomoći nekome u nevolji.  
Također jedna od mogućnosti koju pruža ovaj uređaj je i ta da ronilac koji je odlutao prilično daleko, od ekipe s broda zatraži navigacijski signal kako bi došao što lakše do broda. Sve u svemu, radi se o vrlo korisnom uređaju koji se može kupiti u dvije varijante; kao dva ili više uređaja za komunikaciju ronilaca u grupi pod vodom ili “Boat unit”, snažan centralni uređaj koji podržava čak četiri komunkacijske mreže ronilaca s brodom i idealan je za koordinaciju većih grupa.
Cijena; sitnica! Ovisi o broju jedinica ili vrsti uređaja, no po komadu iznosi oko 1200 američkih dolara, dok „Boat unit“ košta 2500 američkih dolara. Još više o UDI uređaju možete saznati ovdje.

 

+ posts