U Poljskoj otkrivena olupina sovjetskog zrakoplova iz Drugoga svjetskog rata

73
foto: ilustracija

Olupina sovjetskog borbenog zrakoplova 70 je godina ležala na dnu rijeke Bzure u središnjoj Poljskoj, sve dok nedavni rekordno nizak vodostaj nije otkrio ostatke koji bi mogli pripadati sovjetskom zrakoplovu P-2.

Iako su mještani odavno znali za letjelicu koju skrivaju mutne vode rijeke Bzure, sve do sada nije bilo moguće provesti značajna istraživanja. Zbog ovogodišnje suše vodostaj rijeke pao je na najnižu razinu od kad su počela mjerenja (krajem 18. stoljeća) te je tim poljskih arheologa protekloga vikenda mogao istražiti ostatke koji su godinama ležali na dnu rijeke. Pronađeni su dijelovi upravljačke ploče, sovjetska uniforma, padobrani, pilotov osobni pištolj marke TT, radio oprema i više teškog streljiva. Natpisi i oznake na upravljačkoj ploči i radio opremi su na ćirilici, a Zdzislaw Leszczynski, direktor muzeja u Wyszogrodu u koji će biti prevezen zrakoplov, vjeruje kako se radilo sovjetskoj letjelici iz Drugoga svjetskog rata.
Pretpostavlja se da su zrakoplov oborili Nijemci u siječnju 1945. kada je propao kroz led u rijeku. Poljski mediji javljaju da su u zrakoplovu pronađeni i ostaci dvojice pilota. O nalasku je obaviješteno i rusko veleposlanstvo kako bi se poduzele daljnje radnje oko identifikacije i dostojnog oproštaja od pilota.

+ posts