Triton Subphotique

119

Ponovo osnovana švicarska urarska kompanija Triton predstavila je reizdanje svog poznatog modela Triton Spirotechnique iz 60-ih godina prošloga stoljeća.

Ime novog modela ističe njegove ronilačke sposobnosti. Naime, naziv “Subphotique” označava da je ovaj model “sposoban roniti” ispod granice do koje dopire sunčeva svjetlost (dublje od 200 metara ispod površine oceana), a pogled na brojčanik i ronilački prsten u tami oceanskih dubina potpuno opravdava ime modela. Brušeno čelično kućište promjera 40 milimetara s bočne strane ima i automatski helijski ventil (na tri sata), a krunica je na neobičnoj poziciji, iznad 12 sati. Inače, ovaj tip krunice posebno je razvijen upravo za ronilačke satove i ima dvostruku zaštitu od propuštanja čiji je mehanizam uvijanja sličan mehanizmu zatvaranja dekompresijskih komora. Jednosmjerno rotirajući ronilački prsten ima umetak od safirnog stakla te 60 pozicija koje odgovaraju minutama, a antireflektirajuće safirno staklo čini i pokrov sata.

Ovo reizdanje Tritonovog slavnog modela pokreće švicarski samonavijajući mehanizam baziran na modificiranom mehanizmu Soprod A10-2 i opremljen je Parachrom povratnom oprugom za apsorpciju temperaturnih razlika i mehaničkih udaraca. Zaliha snage kojom raspolaže je 42 sata. Brojčanik je jasan i pregledan, sekunde je moguće “hakirati” (precizno namještanje vremena), a datumi su označeni kao na kolu ruleta kako bi se lakše uočila izmjena (parni dani crnom brojkom, a neparni crvenom). Triton Subphotique dolazi s narukvicom od aligatorove kože ili sintetičke gume, a na obje je čelična kopča s natpisom “Triton”. Vodootpornost je zajamčena do 500 metara, dakle, duboko ispod granice svjetlosti.