Ronilački kompjuteri za vaše srce

234

Ekplozija uređaja koji prate rad srca prilikom trčanja, bicikliranja ili neke druge “kopnene” tjelesne aktivnosti potaknula je i proizvođače ronilačke opreme na slične korake.

Stoga vam predstavljamo ronilačke kompjutere koji prate rad srca tijekom ronjenja. Podaci o radu srca kompilirani s ostalim roniocima važnim parametrima mogu utjecati na uron. Dakle, uzimajući u obzir broj otkucaja srca u jedinici vremena program u ronilačkom kompjuteru može pretpostaviti potrošnju zraka te tako preciznije izračunati preostalo vrijeme urona i potrebno vrijeme za izron. Kada se tome dodaju i podaci o količini disajnog medija u ronilačkoj boci, jasno vam je da će izračun o preostalom vremenu ronjenja i potrebnom vremenu za izron sa svim nužnim dekompresijskim zastancima biti precizniji. Naravno, tada podaci prema kojima se ravnamo gledajući zaslon svog ronilačkog kompjutera vama i vašem buddy-ju neće biti isti pa se treba prilagoditi strožem režimu, a onda postaje upitno treba li nam uopće mjerenje broja otkucaja srca dok ronimo? Bilo kako bilo, ukratko ćemo vam predstaviti šest ronilačkih kompjutera koji imaju mogućnost praćenja rada srca tijekom ronjenja.

  • Scubapro Mantis 1

Radi se o prvom ronilačkom kompjuteru veličine ručnog sata koji ima takozvani “Human Factor Diving”. To znači da uzima u obzir podatke ronioca koji ga koristi kako bi personalizirao parametre urona. Namijenjen je rekreativcima, tehnikalcima i freediverima, a mjeri i temperaturu tijela, temperaturu okoline te potrošnju kalorija. Nešto više o ovom modelu možete pročitati ovdje, a cijena mu je oko 3.800 kuna (oko 500 eura). 

  • Scubapro Mantis 2 

Ovaj model zapravo je pojačani Mantis 1. Dodatak je bežični transmiter za mjerenje tlaka u ronilačkoj boci, digitalni kompas, algoritam za više mješavina disajnih plinova te mogućnost korištenja s rebreatherima. Cijena je nešto veća od prvog modela i s mjeračem broja otkucaja srca i transmiterom iznosi oko 8.400 kuna (oko 1100 eura).

  • Scubapro Galileo Luna

Ovaj ronilački kompjuter znatno je veći od ručnog sata i na njegovom zaslonu brojku su čitljivije pa je sve skupa mnogo jasnije i preglednije. Ima mogućnost programiranja zarona s nitroxom do 100% kisika, pamti 100 sati ronjenja, a dubinu mjeri do 330 metara. Naravno, tu je i bežični transmiter, a ima i opciju za ronjenje na dah. Cijena s transmiterom i mjeračem broja otkucaja srca je oko 4.900 kuna (oko 650 eura). 

  • Ratio Computers iDive Avantgarde

Obitelj ronilačkih kompjutera iDive Avantgarde sastoji se od pet različitih modela i svi imaju mogućnost bežičnog spajanja s uređajem za mjerenje broja otkucaja srca. Modeli se razliku po svojoj namjeni, od modela za ronjenje na dah pa sve do onog za ronjenje s rebreatherom. Tu su i razne dodatne mogućnosti i funkcije, kao primjerice spajanje s nitrox analizatorom, visinomjer, magnetometar, pedometar itd. Cijena pojedinog modela može varirati ovisno o dodacima, a u prosječnoj varijanti s mjeračem broja otkucaja srca je oko 4.600 kuna (oko 600 eura).

  • Sporasub SP2

Ovo je klasični ronilački kompjuter za ronioce na dah. Uz osnovne funkcije za ronjenje na dah tu su i kronometar, štoperica i logbook koji se može prebaciti na PC pomoću njihovog programa (Dive Master), a uparen s mjeračem broja otkucaja srca računa i sagorene kalorije. Dubinu mjeri do 100 metara, a cijena mu (s mjeračem broja otkucaja srca) je oko 3.100 kuna (oko 415 eura).

  • Omer UP X1

Umberto Pelizzari X1 ronilački je kompjuter namijenjen roniocima na dah. Ima memoriju za 250 zarona (moguće je spajanje s PC-om te pohrana podataka), podešavanje za ronjenje u moru ili u slatkoj vodi, regulaciju pozadinskog osvjetljenja, a moguće je i unijeti osobne podatke (spol, dob i masu) kako bi algoritam preciznije izračunavao potrebne ronilačke varijable. Dubinu mjeri do 100 metara. Dolazi s mjeračem broja otkucaja srca, a može se koristiti i za plivanje, trčanje ili biciklizam. Nešto više o ovom modelu možete pročitati ovdje, a cijena mu je oko 3.000 kuna (oko 400 eura).