Mnogi “novi” ronioci nakon položenog tečaja ronjenja pitaju se treba li im uopće vlastita ronilačka oprema kad je i onako mogu iznajmiti u svakom ronilačkom centru.

Pitanje je skoro na mjestu, ali već nakon nekoliko urona mnogi se odlučuju za kupnju vlastite opreme. Svakako bi prije kupnje ronilačke opreme trebalo “odraditi” barem petnaestak urona, a onda donijeti odluku. Prvenstveno je ovdje važno pravilno procijeniti koliko često ćete koristiti ronilačku opremu. Ako godišnje imate manje od sedam zarona, opravdano je zapitati se treba li Vam vlastita ronilačka oprema. Naime, ronilačka oprema je prilično skupa, a također zauzima i dosta prostora te ju je potrebno pravilno čuvati kad nije u upotrebi. Ipak, vlastita ronilačka oprema gotovo uvijek je bolja od one iznajmljene.

Ronilačko odijelo koje imate u vlastitom vlasništvu, ako je pravilno izabrano, odgovara vam veličinom i dizajnom, a i debljinom neoprena koju ste izabrali za optimalnu termalnu zaštitu primjerenu uvjetima u kojima najčešće ronite. Također, ako je pravilno održavano, čisto je i bez neugodnih mirisa te vam zasigurno neće izazvati nadražaj kože ili alergiju.

Regulator disanja koji je vlastiti ulijeva više povjerenja od onog iznajmljenog, a također znate i kad je servisiran. Isto tako, navikli ste na veličinu i oblik usnika na vlastitom regulatoru te poznajete i njegove performanse, a sve to u slučaju iznajmljivanja može eventualno stvarati smetnje prilikom urona te neku odličnu ronilačku lokaciju možda nećete doživjeti “punim plućima”!

Kompenzator plovnosti, kao i odijelo, ima određene dimenzije i prilikom izbora važno je da vam pristaje. Iako danas na tržištu ima kompenzatora koji su vrlo prilagodljivi što se tiče veličine, nikada niste opušteni kao s vlastitim kompenzatorom. Također, kao i kod regulatora, znate kada je servisiran i jasne su vam njegove mogućnosti, uzgon i brzina reakcije na pritisak tipke inflatora, kao i raspored džepova.

Ronilački kompjutor, osim što pokazuje parametre trenutnog urona, pamti i one od prethodnih pa će za nekoliko uzastopnih urona u svoj algoritam uračunati i dotadašnju zasićenost tkiva dušikom i ostale važne parametre. Većina modernih ronilačkih kompjutora ima mogućnost podešavanja postavki konzervativnosti algoritma ronjenja pa ćete ga moći prilagoditi vlastitim zahtjevima i potrebama. Isto tako, vlastiti kompjutor na koji ste već navikli puno je čitljivi pod vodom te u trenu znate gdje su važne brojke, a gdje potrebne komande.

Maska je svakako dio ronilačke opreme koji vam mora potpuno pristajati. Ako vam maska pušta vodu, magli se ili vas steže na nosu ili čelu, a pri tom ste početnik u ronjenju, uron je sigurno stresan! To nikako ne želite! U većini slučajeva s iznajmljenim maskama upravo to će se dogoditi. Neki model maske koji bi vam inače možda i pristajao, zbog mnogobrojnih upotreba i nepažnje korisnika vjerojatno će stvarati probleme.

Peraje se ne čine kao dio opreme koji može znatnije utjecati na kvalitetu urona, ali znajte da vrsta materijala peraje, propulzija i energija koju treba uložiti za plivanje znatno ovise o perajama. To posebice dolazi do izražaja ako ronite u jačim strujama i tada biste svakako s vlastitim perajama znali na čemu ste.

Ronilačka svjetiljka, nož i ostale sitnice izuzetno su važni kod nekih urona, a samo s vlastitom svjetiljkom možete znati kakvu jačinu i usmjerenost snopa možete očekivati. Za nož kojim ste već rukovali znate kako reže, a signalna trubica ili zveckalica dati će vam sigurnost ako se odvojite od grupe.

Ovdje treba naglasiti da mnogi ronilački centri i klubovi u našoj regiji imaju dobru i kvalitetnu ronilačku opremu, ali je svakako doživljaj ronjenja s vlastitom opremom, posebice manje iskusnim roniocima, često znatno bolji. Pripomenut ćemo i to da za odlazak na ronjenje u neke udaljenije i egzotičnije destinacije svakako preporučujemo vlastitu ronilačku opremu, jer je na mnogim takvim mjestima česta pojava da oprema nije adekvatno održavana te će vam uvelike pokvariti doživljaj ronjenja.

Naravno, ronilačke boce, a najčešće i olova, nisu dijelovi opreme koju rekreativni ronioci uobičajeno posjeduju kao vlastitu.

+ posts