Ronilački klub Roniti se mora s partnerima projekta: C.I.O.S Grupacijom, Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i National Geographicom Hrvatska završili su svoju 22. ekološku akciju Think Green koja je ovoga puta održana na otoku Visu.

Ove godine je uveden novi koncept u čišćenje podmorja, a to je potpuno zbrinjavanje otpada izvučenog iz podmorja. U partnerstvu s C.I.O.S Grupacijom koja je pružila cjelovitu logističku podršku sav materijal prikupljen tijekom akcije odvezen je s otoka, bit će razvrstan i adekvatno zbrinut. Tako se olakšava lokalnoj zajednici i zapravo je lokalna zajednica potpuno lišena svake brige oko prikupljenog materijala.

Inače, ova je akcija trajala tri dana, a ronioci su čistili trajektnu luku, rivu i uvalu Stonac. Iz podmorja je izvučeno petnaest tona, odnosno više od trideset kubičnih metara otpada što je zaista zapanjujuća količina. Najveći komadi bili su metalno nadgrađe broda, ostaci kanalizacijskih cijevi, bicikli, akumulatori, građevinski otpad, plastika te kamionske gume. Za sitni otpad upotrebljeno je više od 1000 vreća. Pronađena je i odbačena vojna oprema uključujući talijansku kratku pušku, municiju raznog kalibra te noževi. Oprema je predana na desalinizaciju u “Mvsevm” u gradu Visu.

U akciji je sudjelovalo više od šezdeset ronilaca koji su zajedno odradili preko šest stotina radnih sati pod vodom. Osim otpada prikupljenog u podmorju, s otoka visa u sklopu Think Greena prikupljeno je po otoku i šest tona otpadnih guma i bijele tehnike, kao i tisuću litara otpadnih ulja.

Cjelokupan napor volontera Think Greena ne bi bio moguć i tako uspješan bez adekvatne potpore lokalne zajednice, Grada Visa i njenih društava. Posebno treba istaći veleposlanstvo Velike Britanije u RH koje je tradicionalno i ovaj put podržalo Think Green. U akciji su sudjelovali članovi Ronilačkog kluba Roniti se mora – Zagreb uz pomoć UPA Rostrum – Split i RK Roniti se mora – Šibenik.

Akcija je održana u partnerstvu s C.I.O.S. Grupacijom, Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, National Geographicom Hrvatska, Veleposlanstvom Velike Britanije u Zagrebu, Gradom Visom, Jamnicom, TZ Vis, Maresom, Garminom, Pivovarom Medvedgrad, Klarom, Sixtom, Geoparkom Viški Arhipelag, Hotelom Issa, DC Nautica Vis, Gradinom Vis, Hvidrom Vis te SCUBAlifeom i portalom Morski.hr.

Ronilački klub Roniti se mora već deset godina organizira akcije Think Green u okviru kojih se čiste podmorje, rijeke i jezera diljem Hrvatske, a osim čišćenja djeluje se i edukativno te se podiže ekološka svijest i ukazuje javnosti na probleme onečišćenja okoliša.

+ posts