Godinama su nitrox zvali obogaćeni zrak, a danas se udomaćio naziv nitrox i sve veći broj rekreativnih ronilaca ima položen tečaj za ronjenje s nitroxom i koriste tu mješavinu za ronjenje.

Prednosti ronjenja s nitroxom su brojne i dobro znane, ali njegovo korištenje zahtijeva nekoliko važnih pripremnih koraka, a među njima je i onaj da se spremnik s disajnim plinom obavezno provjeri prije svakog urona. U tu svrhu valja imati pravu opremu za takvo nešto, a među njom se nalazi i takozvani analizator nitroxa (eng. nitrox analyzer). Iako ima i onih koji tvrde da nema poteškoća i kad se koristi tuđa oprema, donosimo nekoliko argumenata koji su suprotni toj tezi.

Zašto je dobro imati vlastiti analizator:

Ne dijelite s drugima svoj regulator ili ronilački kompjuter

Što više koristite nitrox veća je važnost toga da imate svoje vlastite komade te opreme i analizator. Naime, kompjutor i regulator zahtijevaju redovito i kvalitetno održavanje pa se upitajte želite li doista povjeriti svoj život komadu opreme o kojemu ništa ne znate. Isti su razlozi i zašto analizator nitroxa ne bi trebalo posuđivati ili dijeliti s drugima.

Nema čekanja na provjeru

U ljudskoj je prirodi da sve odgađa do zadnje minute, a to posebno vrijedi za ronioce. S obzirom na to da bi svaki spremnik s mješavinama za ronjenje trebao biti pregledan i potvrđen prije urona, ako na brodu postoji samo jedan analizator, stvara se usko grlo koje nije potrebno i koje besmisleno troši dragocjeno vrijeme.

Radi se o vašem uronu, vašoj odgovornosti i važem životu

Nitrox je siguran i ugodan pri ronjenju pod uvjetom da znate što se nalazi u vašoj ronilačkoj boci (koji postotak kisika). Bilo koji ronilac koji ne provjeri svaki od spremnika nije samo neodgovoran, nego je i vrlo nepažljiv (što ga može stajati glave). Stoga, ako ronite na nitrox, na analizator gledajte kao da je jednako važan dio ronilačke opreme kao kompjuter.

Na što treba obratiti pažnju kod nitrox analizatora

Treba biti jednostavan za upotrebu

Uz svu silu opreme koju današnji ronioci koriste, analizator nitroxa ne bi smio biti nešto što će vam zakomplicirati život. Stoga treba biti jednostavan za uporabu, davati brza očitanja i točne brojke. Ne bi bilo loše isprobati nekoliko njih, dok ne nađete onaj koji vam najbolje odgovara.

Treba pružati kompletnu analizu

Nitrox može označavati vrlo velik broj različitih mješavina. Zato ronilac treba koristiti analizator koji može dati očitavanja u rasponu od 1 do 100 posto kisika u bocama. Kvalitetan analizator morao bi moći, osim mješavina obogaćenog zraka, analizirati i hipoksične mješavine koje su uobičajene pri tehničkim ronjenjima. (Više o plinskim mješavinama za ronjenje pročitajte slijedeći ovaj link.)

Izdržljivost uređaja

Većina analizatora je rađena za ronioce, ali nisu svi jednako izdržljivi. Hoće li uređaj izdržati ako ga ispustite iz ruke, koliko mu traje garancija i u kakvim sve uvjetima može funkcionirati neka su od pitanja čije odgovore treba potražiti prije nabavke analizatora. Koliko će uređaj trajati – svi nitrox analizatori imaju i senzor kisika koji “očitava” mješavinu kisika i dušika u spremniku. Kvalitetni analizatori imaju senzore koji mogu trajati i do tri godine te se na njima može izvršiti zamjena dotrajalog senzora ili baterije.