Mnogo je stvari koje zaista ne biste trebali raditi odmah nakon ronjenja, poput letenja u zrakoplovu, skakanja u hidromasažnu kadu ili ostavljanja ronilačke boce da stoji uspravno (prema starom ronilačkom običaju ostavljanje ronilačke boce uspravno koštat će vas ture pića).

No, još je jedna stvar koja se ne preporučuje ubrzo nakon ronjenja, a to je vježba (tjelovježba ili trening) i fizički rad. Naravno, ovo nije izgovor da budete lijeni i natjerate nekoga drugoga da nosi vaše prazne ronilačke boce, ali ako vam je hladno i želite se ugrijati, nikako se ne preporučuje trčanje ili neki drugi oblik tjelovježbe. Naime, tjelovježba ubrzo nakon ronjenja potiče stvaranje mjehurića i povećava protok krvi u vašem tijelu, a oboje je potencijalno rizik za obolijevanje od dekompresijske bolesti. Veliko opterećenje zglobova poput skakanja i nošenja teških predmeta također može pospješiti stvaranje mjehurića. Ako ronite dublje, rizik je veći, ali, kao opće pravilo, izbjegavajte tjelovježbu nakon ronjenja što je više moguće.

Naravno, za ronjenje je važno da ste u dobroj formi i dobrom općem kondicijskom stanju. Ronioci koji nisu fizički spremni riskiraju ne samo svoje živote, već i živote svojih ronilačkih prijatelja. U nekim opasnim situacijama i lošim uvjetima na moru partner u ronjenju trebao bi moći pomoći kolegi roniocu da se vrati na obalu ili u čamac. Dobra fizička kondicija povezana je s manjim brojem postdekompresijskih mjehurića kod ljudi i s manjom vjerojatnošću nastajanja akutnih srčanih problema.

74% ronilaca koji su sudjelovali u nesrećama u ronjenju sa smrtnim ishodom imalo je prekomjernu tjelesnu težinu u slučajevima kada je bio poznat indeks tjelesne mase žrtve. Ovo naglašava važnost održavanja zdrave težine i redovite tjelovježbe. U idealnom slučaju, svaki ronilac trebao bi vježbati najmanje 30 minuta dnevno ili 2,5 sata aerobne vježbe umjerenog intenziteta tjedno i uključiti se u aktivnosti jačanja mišića koje uključuju sve glavne mišićne skupine dva ili više dana u tjednu.

Bilo kakva vježba bolja je od nikakve, a treninzi se ne moraju odvijati u teretani. Šetnja i plivanje izvrsne su alternative. Čak i ako nemate članstvo u teretani, lako je vježbati i kod kuće. Ako niste baš zaljubljenici u teretanu i tjelovježbu, a ne znate kako vježbati, pogledajte na ovom linku koje vježbe možete raditi kako biste bili spremni za ronjenje.

Naravno, izbjegavajte intenzivnu tjelovježbu 24 sata prije i nakon ronjenja, ronite polako i izbjegavajte teške napore!