Koliko je potrebno biti u formi za ronjenje često je tema mnogih rasprava.

Naime, diskutabilno je koliko je bitno biti “fit” da biste mogli roniti, no svi se stručnjaci slažu kako bi bilo dobro biti barem u nekoj fizičkoj formi kako bi nam ronjenje bilo lakše i ljepše.

Također, ronjenje iziskuje drugačiji oblik fizičke spreme jer se aktiviraju grupe mišića koje obično nisu prisutne u drugim sportovima. Ako ste već započeli sezonu ronjenja i primijetili da ste se više umorili nego odmorili, evo nekoliko vježbi koje možete izvoditi i van ronilačke sezone kako biste ostali za nju spremni.

Nožni prsti su jedan od glavnih “pogona” svakoga ronioca. Osim ako ste balerina ili baletan, vjerojatno je da vaši treninzi ne sadrže stajanje na vrhovima prstiju, a to je upravo ono što radite kada mašete perajama. Kako biste spremili svoje prstiće na sezonu dovoljno je da dok ležite ili sjedite u potpunosti zategnete nogu, listove i stopala u ravnini te tako stisnute držite 60 sekundi. Isti postupak ponovite tri puta s jednominutnim pauzama. Ovu vježbu je dovoljno izvoditi nekoliko puta tjedno, a možete je raditi bilo gdje, na kauču dok gledate televiziju ili na poslu u uredskoj stolici. 

“Majmunski stisak” još je jednostavnija vježba za vaše prstiće. Sve što trebate je postaviti olovku na pod i podići je nožnim prstima te tako zadržati 30 sekundi, a zatim ponoviti postupak s drugom nogom. Naravno, olovku nije cilj uhvatiti između palca i kažiprsta već je omotati svim prstima, a ako vam to predstavlja problem pokušajte prvo s krpom ili neki debljim valjkom.

Uspravno je držanje također bitno za ronioce. Ako imate slabe mišiće trupa vjerojatno je da ćete bocu nositi pogrbljeni što može uzrokovati mnoge probleme s kralježnicom. Kako biste učvrstili torzo, dovoljno je leći potrbuške, staviti ruke isprepletenih prstiju ispod čela i odizati noge te glavu i trup od poda. Taj “odignuti” položaj zadržite pet sekundi te ponavljate. Ovo je vježba koja postane toliko zabavna s vremenom da ćete poželjeti o njoj govoriti svima.

Imate problema s uspinjanjem po brodskim ljestvama? Učvrstite bedra i stražnjicu. Vježba koja vam neće oduzeti mnogo vremena (a također je izvediva prilikom gledanja televizije) je sjedenje na zamišljenoj stolici. Jednostavno uspravno naslonite leđa o zid i čučnite tako naslonjeni dok vam koljena ne budu pod pravim kutom. Tako “sjedite” dokle god možete i to je sve! Jednostavno, a učinkovito!

Ako imate problema s grčevima tijekom ronjenja tu vam mogu pomoći jaki listovi, a oni također pomažu i pri mahanju perajama. Dva do tri puta tjedno izvodite sljedeću vježbu. Stanite uspravno tako da su vam stopala na širini ramena te odignite pete od poda zategnuvši listove. Tako zadržite nekoliko sekundi i ponovo spustite. Ponavljajte onoliko puta koliko možete dok ne osjetite umor u listovima.

Generalno, poboljšat ćete snagu cijelog tijela ako osvijestite svoje kretnje. Hodajte i sjedite uvijek uspravno, kad čučnete zavezati tenisicu čučnite pravilno, kad se saginjete po nešto uključite i zategnite mišiće torza i savijajte koljena, a ne leđa… Mišiće svakodnevno koristimo, a ako ih naučimo koristiti pravilno, nikada nećemo izaći iz forme!

+ posts