Quest je bio posljednji brod slavnog istraživača Antarktika na kojem je Sir Ernest Shackleton i umro.

Kraljevsko kanadsko geografsko društvo pronašlo je olupinu Questa u Labradorskom moru. U ekspediciji RCGS Shackleton Quest sudjelovali su oceanografi, povjesničari i ronioci iz Kanade, Ujedinjenog Kraljevstva, Norveške i Sjedinjenih Država, a olupina broda Quest pronađena je na dubini od 390 metara između obale Newfoundlanda i Labradora. Olupina je locirana pomoću sonarne opreme kojom su upravljali stručnjaci s Pomorskog instituta Memorijalnog sveučilišta Newfoundland.

“Potraga za Questom jedno je od posljednjih poglavlja u izvanrednoj priči Sir Ernesta Shackletona”, rekao je vođa ekspedicije John Geiger, izvršni direktor Kraljevskog kanadskog geografskog društva. “Shackleton je bio poznat po svojoj hrabrosti i briljantnosti kao vođa u krizi, a tragična je ironija da je to bila jedina smrt koja se dogodila na bilo kojem od brodova pod njegovim izravnim zapovjedništvom.” Shackleton je umro na brodu Quest 1922. kod otoka South Georgia u južnom Atlantiku na svom četvrtom putovanju na Antarktik.

Ovaj anglo-irski istraživač zaokupio je pozornost svijeta prije sedam godina kada je javnosti prezentirana epska priča o pothvatu u kojem su on i posada od 27 drugih ljudi preživjeli 18 mjeseci nasukani na Antarktiku nakon što je njihov brod Endurance ostao zarobljen u ledu i potonuo 1915. godine. Otkriće Questa dolazi samo dvije godine nakon što je locirana olupina Endurancea na dubini od tri kilometra u Weddellovom moru na Antarktiku.

Quest je bio izgrađen u Risøru u Norveškoj 1917. kao brod s drvenim trupom izvorno nazvan Foca 1, a služio je kao posljednji ekspedicijski brod Sir Ernesta Shackletona na ekspediciji Shackleton-Rowett 1921./22. Shackleton je umro na brodu 5. siječnja 1922. u dobi od 47 godina, a nakon njegove smrti Quest je kupila norveška tvrtka i služio je u brojnim ekspedicijama prije nego što je preuređen i vratio se na posao kao brod za lov na tuljane, sve dok nije potonuo zbog oštećenja ledom u svibnju 1962. godine.