Tjedan otvorenih ventila 2015

122

Podvodno istraživački klub Sveučilišta u Splitu od 06. do 14. studenog organizira “Tjedan otvorenih ventila”.

Split kao studentski grad (24 000 studenata) jedini je grad u Hrvatskoj u kojem se studentima kao vannastavna aktivnost nudi besplatan probni uron (discovery diving), predavanja iz područja medicine ronjenja, tehnike ronjenja te upoznavanje opreme za ronjenje. Cilj organizatora je ovakvim događajem približiti ronjenje što široj populaciji, ali i razviti brend Sveučilišta u Splitu kao sveučilišta koje nudi studentima i ronjenje (ronjenje na dah i ronjenje s autonomnim aparatom). Osim studenata ove godine u program su uključena i djeca iz Doma Maestral te osobe s ograničenim mogućnostima. “Tjedan otvorenih ventila” privlači znatan broj studenata, uglednih profesora Sveučilišta u Splitu i Zagrebu, sportaša, instruktora i drugih ljubitelja ronjenja i podvodnih aktivnosti, kao i medijske pažnje.

Otvorenje i znanstveno popularna predavanja održat će se u petak 06. studenog 2015. u sjevernom tornju Sveučilišne knjižnice s početkom u 17:30 sati. Ciklus predavanja o ronilačkoj opremi, medicini ronjenja, bolestima u ronjenju, opasnostima u ronjenju, rekordima u različitim disciplinama ronjenja na dah, povijesti ronjenja, opasnim vrstama u moru, podvodnim vozilima, vojnom ronjenju itd. održat će prof. dr. sc. Alen Soldo (Odjel za studije mora), prof. dr. sc. Zoran Valić (Medicinski fakultet), dr. sc. Ivan Drviš (trener hrvatske reprezentacije ronjenja na dah), prof. Igor Glavičić (instruktor ronjenja) i Neven Katić (kapetan fregate HRM). Tjedan ronjenja uz tri iskusna instruktora ronjenja na dah i pet instruktora te tri voditelja ronjenja s autonomnom opremom održavat će se od 09. do 14. studenog 2015. na bazenima Poljud, a zabava za sve sudionike biti će organizirana (After dive party) 13. studenog 2015. u Day&Night club-u Kameleon. 

Ovaj projekt osmislili su studenti, članovi Podvodno istraživačkog kluba Sveučilišta u Splitu, a nakon uspješnog predstavljanja ronjenja 2013. u sklopu “Studentskog dana sporta i aktivizma” na splitskoj rivi te “Tjedna otvorenih ventila” 2014. važnost ovog događanja prepoznali su i podržali: Sveučilište u Splitu, Odjel za studije mora, Grad Split, Sveučilišni športski savez, Studentski centar, SZST, RC Big blue diving Bol, Udruga studenata Odjela za studije mora Oceanus, Udruga dragovoljaca HRM-a, RK Nautilus, RK Split, KŠR Split, Freefall diving equipment, FESB racing team, PSS, Beuchat, Iglun d.o.o, Aqua mares, Seac sub, Zajednica tehničke kulture i mnogi drugi.

U našoj galeriji i priloženom videu možete vidjeti kako je “Tjedan otvorenih ventila” protekao prošle godine, a ove godine očekuje se još veći odaziv zainteresiranih.