Austrijski Grüner See zatvara svoja vrata roniocima

96
foto: Damir Zurub

Popularna ronilačka destinacija, potopljeno jezero Grüner See u Štajerskoj, od iduće godine više neće biti dostupno roniocima.

Naime, zbog velikog interesa ronilaca iz cijelog svijeta i prenapučene ovogodišnje ronilačke sezone, tamošnja turistička zajednica planira od 1. siječnja 2016. trajno zabraniti ronjenje u jezeru. “Uzimajući u obzir mišljenja stručnjaka za zaštitu okoliša i pravnih propisa, što hitnije treba ograničiti daljnje onečišćenje ovog jedinstvenog prirodnog fenomena te će od sljedeće godine u jezeru biti zabranjeni svi sportovi na vodi”, stoji u priopćenju koje je turistička zajednica Tragoessa objavila na svojoj Facebook stranici. Stručnjaci smatraju kako povećane ronilačke aktivnosti u jezeru uzrokuju preveliko podizanje sedimenata s dna, što predstavlja opasnost da jezero zauvijek izgubi prepoznatljivu zelenu boju po kojoj je i dobilo ime. 

Grüner See pružalo je jedinstven doživljaj ronjenja zbog gotovo beskonačne vidljivosti i neobičnih podvodnih pejsaža s puteljcima, klupama i mostićem koji su zimi dio parka, a u proljeće se pretvaraju u podvodnu oazu dubine od desetak do 12 metara. Ustvari se radi o vodi koja nastaje otapanjem snijega i leda s obližnjih planina koja park pretvara u kristalno bistro jezero, a trava i lišće ispod daju mu prepoznatljivu zelenu boju. Nalazi se na kojih šezdesetak kilometara sjeverno od Graza, pored mjestašca Tragoess pa je stoga bilo lako dostupno i ne previše skupo u smislu organizacije dolaska iz naših krajeva. Ronjenje je bilo slobodno, dakle bez vodiča, i vrlo zanimljivo za one koji još nisu iskusili nikakvu slatkovodnu avanturu. Ono što je bila najbolja strana ovakvog zarona svakako je vidljivost koja gotovo da je “beskonačna”, tj. takva da ju teško možete očekivati u bilo kakvom moru. 

Na žalost, čini se da oni koji nisu ronili u popularnom jezeru Grüner See više neće imati priliku iskušati to nevjerojatno zadovoljstvo, pa im preostaje samo da pogledaju foto priču s prekrasnim fotografijama u devetom broju SCUBAlife magazina (rujan 2012.).

+ posts