Ako ste zaronili u nekom tropskom moru vjerojatno ste vidjeli i ribu “napuhaču” (pufferfish) ili fugu. Radi se o najotrovnijoj ribi na svijetu, a zapravo je potpuno bezopasna za ronioce dok god je ne pojedu.

Naravno, poznato je da je ova riba specijalitet i da je smije pripremati tek nekoliko vrsnih kuhara koji točno znaju kako ukloniti opasan otrov iz nje. Naime, njezina jetra, crijeva, spolne žlijezde i koža vrlo su otrovne i uzrokuju smrt oko 60% ljudi koji je jedu. Ako se pravilno pripremi, puffer (ili fugu) je jestiv i smatra se delikatesom u Japanu i Koreji.

Inače, otrov koji se nalazi u nekim organima fugu ribe je tetrodotoksin koji proizvode bakterije u ribi. Ribe te bakterije dobije jedući mekušce i druge beskralješnjake. Tetrodotoksin je do 100 puta smrtonosniji od otrova pauka crne udovice i preko 1000 puta smrtonosniji od cijanida. To je jedna je od najotrovnijih prirodnih tvari.

Za ove ribe je zanimljivo i da su jedine koštane ribe koje mogu zatvoriti oči, ali nemaju kapke. Umjesto toga, povuku očne jabučice duboko u duplje i zatim stisnu kožu koja okružuje oko.

Pufferfish je i majstor samoobrane pa, osim što je najotrovnija riba u moru, u opasnosti usisa veliku količinu vode u produženi želudac i tako drastično poveća svoj volumen nastojeći prestrašiti napadača. To ih zapravo pretvara u bodljikavu kuglu tri do četiri puta veću od njihove normalne veličine. Ipak, ovo očito nije dobro za ribe pufferice pa to čine samo kad osjećaju ozbiljnu prijetnju, a ronioce često ne doživljavaju ozbiljno.

Pufferfish nemaju ljuske, već umjesto toga obično imaju kralježnice, a kad se napuhuju kralježnica im stoji uspravno! Zubi su im srasli i neprestano se obnavljaju pa su zapravo nešto kao snažna kombinacija zuba i kljuna kojim stružu alge i otvaraju školjke. Kako imaju četiri sraštena zuba, porodica je dobila ime Tetraodontidae. Postoji nogo vrsta ovih riba, a neke od njih mogu narasti i duže od pola metra. Neke su i kanibali pa čim im izrastu prvi zubi počinju napadati svoju braću i sestre, ali su im usta još premalena pa ih ne mogu progutati, već im uzrokuju stotine malih rana i tako ih ubijaju.

Ono što je posebno zanimljivo je da ih dupini očito koriste kako bi se malo “opustili”. Naime, igraju se s pufferfish ribama i dobacuju ih jedan drugome, a nakon te igre dupini djeluju sneno i omamljeno, dok pufferfish ribe iz te igre izlaze uznemirene, ali neozlijeđene.

+ posts