Proteklog je vikenda na Visu održana ekološka akcija Think Green. Zapravo, bile su to 17. i 18. akcija u nizu.

Udruga SVIMA u partnerstvu s Gradom Visom, Ronilačkim kubom Roniti se Mora i Osnovnom školom Vis provodi projekt “Ekološka akcija – zajedno za bolje viško more”. Akcija se sufinancira sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u sklopu programa Zajedno čuvajmo okoliš. Pridruženi partneri projekta su: Mares, Hrvatske vode, ronilački centar Manta, Juicy i drugi.

Podmorje u uvali Rukavac čistilo je 30 ronilaca i nekolicina volontera na obali. Iz uvale je izvađeno četiri kamionske i desetak auto guma, jedan veliki akumulator, stotinjak metara čeličnih sajli i četrdeset vreća sitnog otpada koje su zbrinuli djelatnici komunalnog poduzeća Gradina. Sljedeći dan nastavilo se čistiti podmorje u viškoj uvali. Sudjelovalo je 25 ronilaca i volontera na obali. Akcija čišćenja obuhvaćala je područje od trajektnog pristaništa do carinskog mola uzduž viške rive. Za izvlačenje krupnog otpada koristili su se ronilački padobrani, kuke, ali i viljuškar.

Situacija s otpadom na ovakvim prometnim, poluzatvorenim mikrolokacijama, naravno, nije zadovoljavajuća. Naravno, nakon ovakvih akcija nitko ne očekuje da je podmorje potpuno očišćeno, ali je edukativni efekt nemjerljiv. Strani i domaći prolaznici su sa zanimanjem pratili akciju i objašnjavali djeci čemu su služili predmeti izvađeni iz mora. Bilo je tu svega; od manjih motorkotača, bicikla, pribora za jelo, staklene i plastične ambalaže, konopa i sajli pa sve do velikih guma od bagera i željezničkih tračnica.

Nekoliko tona izvađenog otpada i smeća nisu zanemarivi, ali pravi cilj eko akcija nije samo čišćenje, nego i edukacija građanstva, poticanje odgovornijeg ponašanja i ukazivanje na sve veću opasnost od zagađenja. Pravi cilj je djelovanje na svijest te sprječavanje zagađenja, a tek onda sanacija. Ova akcija na pravi je način ostvarila oba cilja.

+ posts