Nakon dva dana završila je ekološka akcija Think Green u Komiži na otoku Visu.

Bila je to 20 akcija u nizu. Glavni organizatori ekološke akcije i nositelji projekta Think Green su Ronilački klub Roniti se Mora i National Geographic Hrvatska te ostali partneri TZ Komiža, British Embassy Zagreb, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, CIOS, Mares,  Jamnica, Garmin, ESET NOD32, Zagrebačke pekarne Klara, Pivovara Medvedgrad, Perutnina Ptuj, DVD Komiža, DC Manta, DC B-24, DC Issa, Nautički centar Komiža, Geopark Vis, Modra Špilja, Morski.hr i SCUBAlife magazin.

FOTO: Srđan Vrančić
FOTO: Srđan Vrančić

Podmorje u Komiži i plažu Gusarica čistilo je 50 ronilaca i nekolicina volontera na obali kojima su se pridružili i mještani Komiže. Izvađeno je preko 200 vreća raznog otpada, desetine auto guma i akumulatora, bokobrani s brodova, stotinjak metara čeličnih sajli, starih vrša te stolica koje su zbrinuli djelatnici komunalnog poduzeća iz Komiže. Skupljeno je otprilike 1,5 tona krupnog otpada i otpada u vrećama.

FOTO: Damir Zurub
FOTO: Damir Zurub

Za izvlačenje krupnog otpada koristili su se ronilački padobrani, kuke te brodice. Situacija s otpadom na ovakvim prometnim, poluzatvorenim mikrolokacijama nije zadovoljavajuća. Nakon ovakvih akcija nitko ne očekuje da je podmorje potpuno očišćeno, ali je edukativni efekt nemjerljiv. Nekoliko stotina kilograma izvađenog otpada i smeća nisu zanemarivi, ali pravi cilj ovakvih eko akcija nije samo čišćenje, nego i edukacija građana, poticanje odgovornijeg ponašanja i ukazivanje na sve veću opasnost od zagađenja. Pravi cilj je djelovanje na svijest te smanjivanje zagađenja, a tek onda sanacija. Ova akcija na pravi je način ostvarila oba cilja, a možda najveći pothvat ove akcije bila je riva u Komiži oko koje se izvadila gotovo većina otpada, dok je na plaži Gusarica pronađena uglavnom plastična ambalaža i manji predmeti.

FOTO: Ivana Nobilo
FOTO: Ivana Nobilo

“Sretni smo i privilegirani što smo mogli donirati dio opreme klubu Roniti se mora”, rekao je britanski veleposlanik u Hrvatskoj Andrew Dalgleish. “Najbolja strana te donacije je što će ta oprema ostati u klubu i biti korištena, ne samo u ovoj akciji na Visu, nego i u budućim akcijama čišćenja otpada iz Jadranskog mora i s plaža, vjerojatno jedne od najljepših obala na svijetu. Velika Britanija već potpuno ‘razmišlja zeleno’ boreći se protiv klimatskih promjena i čisteći okoliš i to je bitan fokus našeg djelovanja, posebno ove godine budući da će se za točno godinu dana UN-ova konferencija o klimatskim promjenama održati kod nas, u Glasgowu. Velika Britanija već se obvezala smanjiti emisije ugljičnog dioksida na nulu do 2050., zabranili smo upotrebu mikro čestica plastike u kozmetičkim proizvodima, a one obično završavaju baš u morima i oceanima. Štitimo prirodna staništa i ekosisteme u suradnji s drugim državama i zajednicama. Samo prošli tjedan Princ William pokrenuo je ‘Earthshot’ nagradu, najprestižniju globalnu nagradu u povijesti koja treba inspirirati i dati još veći zamah nastojanjima da ‘popravimo’ naš planet u sljedećih 10 godina, a ta je dekada krucijalna za Zemlju”, dodao je veleposlanik Dalgleish. “Odluke koje donosimo i akcije koje poduzimamo sada imat će direktan utjecaj na okoliš koji ostavljamo budućim generacijama. Mi, svatko od nas, odgovoran je za akcije kojima ćemo pomoći ili povrijediti naš okoliš,” rekao je veleposlanik. “Hvala klubu Roniti se mora što rade ovaj jako važan posao; sigurno ćemo im se pridružiti u njihovoj 21-oj akciji – nadamo se uskoro.”

FOTO: Ivana Nobilo
FOTO: Ivana Nobilo
+ posts