Predstojećeg vikenda u Rijeci će se održati Drugi hrvatski ronilački kongres i velika ekološka akcija čišćenja podmorja na Kvarneru.

Tijekom vikenda grad Rijeka domaćin je Drugog hrvatskog ronilačkog kongresa koji se održava 8. i 9 listopada 2021. u dvorani Centar Zamet. Kongres se provodi u organizaciji Agencije Promocija ronjenja, Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Rijeka, DC Marco Polo i Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic, a obrađivat će se brojne teme vezane uz ronjenje u Hrvatskoj i regiji, dok će sudionici kongresa imati priliku saznati najnovije informacije na zanimljivim predavanjima i sudjelovati u raspravama.

Osim što je generator predsezone i postsezone, ronjenje je jedan od boljih i unosnijih turističkih proizvoda te daje dodanu vrijednost ukupnoj turističkoj ponudi, a još uvijek nije u cijelosti iskorišteno u Hrvatskoj. Tijekom dva dana trajanja Kongresa na brojnim panelima stručnjaci će raspravljati o zanimljivim i za ronjenje važnim temama te će se dotaknuti produljenja sezone kroz ovu granu turizma.

Osim toga, stručnjaci će prezentirati iskustva iz raznih područja sigurnosti, organizacije vatrogastva u ronjenju, podvodne fotografije, zakonske regulative, speleoronjenja, a poseban naglasak ovog kongresa stavljen je na ronjenje poslije infekcije COVID 19.

Drugi hrvatski ronilački kongres provodi se pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, Ravnateljstva civilne zaštite, Grada Rijeke i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te uz podršku Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar i KBC-a Rijeka – Zavoda za podvodnu i hiperbaričnu medicinu. Partner ovog kongresa je Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Grada Rijeke i Turistička zajednica Kvarnera.

Važan segment kongresa je područje ekologije i zaštite podmorja kao preduvjeta za razvoj ove grane turizma, a osim brojnih predavanja na temu očuvanja okoliša i zaštite prirode, ronioci će i primjerom pokazati brigu za podmorje provođenjem jedne od najvećih ekoloških akcija čišćenja podmorja na šest lokacija diljem Kvarnera u sklopu Eko patrole 2021. – Kvarner u kojoj će sudjelovati više od 200 ronilaca. Eko patrola 2021.- Kvarner provodit će se u Rijeci, Bakru, Kraljevici, Crikvenici, Selcu i Novom Vinodolskom uz podršku Turističke zajednice Kvarnera, Turističke zajednice Rijeke, Turističke zajednice Bakra, Turističke zajednice Kraljevice, Turističke zajednice Crikvenice i Turističke zajednice Novog Vinodolskog koje su se udružile kako bi dale podršku roniocima. Kvarner kao atraktivna ronilačka destinacija može ponuditi različite ronilačke lokacije te je jedan od važnijih u ronilačkom turizmu. Ronilački centri: DC Marco Polo, Rijeka, KPA ADRIA, Kraljevica, DC Mihurić, Selce, RC Dive Side, Novi Vinodolski, KPA Kostrena, Kostrena te SPD Luben (Bakar) uključili su se u projekt eko patrole.

Veliki doprinos u provedbi Kongresa i Eko patrole 2021. – Kvarner te nesebičnu pomoć u realizaciji pružili su sponzori: INA, Honda Marine (Fred Bobek d.o.o.), Highfield i Drinkomatic.

Upravo će se na kongresu obrađivati tema ekologije i ulaganje u ekološke akcije i projekte koji doprinose očuvanju Jadranskog mora koje svojim prirodnim ljepotama privlači sve veći broj zaljubljenika u morske dubine. Kongres će biti i mjesto razmjene iskustava svih dionika ronilačke struke, od vlasnika ronilačkih centara, instruktora ronjenja, trgovaca ronilačkom opremom, do samih turista zainteresiranih za ovu granu turizma. Svi sudionici kongresa imat će jedinstvenu priliku doznati najnovije trendove i informacije iz svijeta ronjenja.

Medijski pokrovitelji kongresa su Mreža TV, SCUBAlife, Morski.hr i Gorgonija.com

+ posts