Proteklog vikenda na bazenu Utrina u Zagrebu održano je natjecanje u ronjenju na dah – 15. Submania otvoreni kup.

Freediveri su u zagrebačkom bazenu Utrina odmjerili svoje snage u disciplinama statika, dinamika s perajama, dinamika bez peraja te dinamika s monoperajom, a uvedena je i jedna nova disciplina. Natjecanje je bilo uzbudljivo, a postavljeni su i neki rekordi.

Tako je Mirela Kardašević preronila 258.5 metara i time postavila novi svjetski rekord u disciplini dinamika s perajama (DYNBF) u ženskoj konkurenciji. Marina Dovgan osvojila je drugo mjesto s preronjenih 168.2 metra, a Valentina Cafolla treće s preronjenih 140.1 metar.

Inače, Mireli Kardašević nedostajalo je samo sedam metara da obori svjetski rekord i u dinamici s monoperajom. Preronila je 266 metara i time zauzela prvo mjesto u ženskoj konkurenciji u toj disciplini, a Vita Kremser s preronjenih 176.4 metra zauzela je drugo mjesto, dok je treće pripalo Valentini Cafolla s preronjenih 131.52 metra.

U disciplini dinamike bez peraja (DNF) u ženskoj konkurenciji prvo mjesto zauzela je juniorka Jana Kukas s preronjenih 100 metara, a iza nje slijede Nika Kukuljica s preronjenih 89.8 metara i Stela Oroz s 89.2 metra.

U disciplini statika (STA) prvo mjesto osvojila je Andrea Andrijanić s rezultatom od šest minuta i 8 sekundi, drugo mjesto Stela Ozor (četiri minute i 54 sekunde), a treće mjesto pripalo je Vedrani Horvat (četiri minute i 30 sekundi). Tim rezultatom Andrea Andrijanić postavila je novi svjetski rekord u Masters kategoriji (iznad 50 godina) i osvojila zlato na Submaniji u seniorskoj kategoriji.

U muškoj konkurenciji u disciplini dinamika s perajama (DYNBF) prvo mjesto zauzeo je Enes Ćerimagić s preronjenih 236.35 metara, drugo mjesto Andrej Ropert s preronjenih 207 metara, a treće mjesto pripalo je Waelu Jibaiju s preronjenih 154.3 metra.

Boris Milošić bio je najbolji u muškoj konkurenciji u ronjenju s monoperajom s preronjenih 229.02 metra, a iza njega na drugom mjestu s 223.05 metara našao se Robert Grošeta. Treći je bio Andrej Robert s preronjenih 202.4 metra.

U disciplini dinamike bez peraja (DNF) prvo mjesto zauzeo je Boris Milošić s preronjenih 179.45 metara, drugo Enes Ćerimagić sa 154.4 metra te treće Tin Dimić sa 131.5 metara.

U statici je Goran Čolak držao dah pod vodom 9 minuta i 12 sekundi, što mu je bilo dovoljno da zauzme prvo mjesto. Alen Pavlič ostvario je rezultat od osam minuta i dvije sekunde i time zauzeo drugo mjesto u statici, a treće mjesto pripalo je Budimiru Šobatu Budi s rezultatom od sedam minuta i 50 sekundi.

Nova kategorija u natjecateljskom ronjenju na dah

Na ovom natjecanju prvi puta u Hrvatskoj ronioci su imali priliku ogledati se i u disciplini endurance 8×50 metara. Radi se o natjecanju u kojem je cilj što prije preroniti 50 metara, nakon čega mogu izroniti te udahnuti, a zatim ponovno rone dužinu bazena od 50 metara i tako osam puta.

U toj novoj kategoriji prvo mjesto u muškoj konkurenciji zauzeo je Slovenac Andrej Ropert s vremenom od 4:45 minuta, drugo mjesto pripalo je Hrvoju Škoriću koji je (5:05 minuta), a treće mjesto zauzeo je Tajlanđanin Tingwei Chiang (8:17 minuta).

U ukupnom poretku cijelog natjecanja najbolji muški natjecatelj bio je Boris Milošić, a natjecateljica Mirela Kardašević. Ukupno klupsko prvo mjesto pripalo je klubu DPS Zagreb, drugo mjesto zauzeo je RK Submania, a treće mjesto APNEA Slovenia.

+ posts