O Maldivima ste u SCUBAlifeu čitali već dosta toga, ali zanimljivo je spomenuti da od ukupnog teritorija Maldiva 99% čini Indijski ocean, to jest morska površina, a samo 1% kopno.

Cijelo kopno Maldiva formirano je od 26 atola koji se sastoje od oko 1200 otoka. Ukupna površina svih 1200 maldivskih otoka je otprilike kao i ona otoka Hvara.

Svi ostali maldivski otoci su koraljni atoli, dok je Fuvahmulah jedini maldivski otok vulkanskog porijekla. Nalazi se usred dubokog Indijskog oceana i predstavlja “cleaning station” za sve najveće stanovnike oceana i mjesto na kojem se pare i razmnožavaju velike pelagične ribe.

Tijekom cijele godine otok je okružen tisućama morskih stvorenja kao što su oceanske mante, bucnji (Mola Mola), kitovi piloti, kitopsine, morski psi tigrovi, jata morskih pasa mlatova, morski psi lisice (Thresher Shark), srebrnovrhi morski psi, sivi grebenski morski psi, bjelovrhi grebenski i oceanski morski psi (Longimanus), mako psi te još mnoge druge vrste morskih pasa, a osim njih velika jata barakuda i dupina, žutorepa tuna, palamide, sabljarke, marlini i milijuni grebenskih riba svakodnevno okružuju lokalni greben.

Fuvahmulah je jedino poznato mjesto na kojem u istom danu možete vidjeti tigar morske pse i kitopsine. Unatoč tome je i pravo pelagično mjesto koje ima nevjerojatno bogat koraljni greben. Lokalni koraljni greben je najbogatiji maldivski greben na kojem živi preko 1200 vrsti raznih koraljnih tropskih riba.

Na kvalitetu ronjenja na ovom otoku ne utječu sezonske promjene kao što se to događa na ostalim maldivskim atolima. Ronjenje je ovdje uvijek jedinstveno i vrlo impresivno tijekom cijele godine, a oko otoka postoji više od 20 ronilačkih lokacija koje imaju veliki potencijal za podvodna istraživanja.

Na otoku Fuvahmulah živi jedina poznata rezidentna populacija tigar morskih pasa koji se tu nalaze svakodnevno. Po procjenama ih ima između 300 do 500 jedinki i uglavnom su sve ženke. Muškog primjerka tiger sharka puno rjeđe se susreće. Isti slučaj je i s kitopsinama. Lokalni primjerci tiger morskih pasa su dugi do pet metara i teški između 900 i 1200 kilograma.

Tigrasti morski pas je jedna od glavnih značajki koja Fuvahmulah otok čini atraktivnim za svjetsku ronilačku zajednicu. Tiger sharkovi okružuju otok i svakodnevno čiste riblje ostatke koje proizvodi lokalna tržnica ribom. Morski psi nisu agresivni pa ni jedan slučaj napada morskog psa nije nikada zabilježen na otoku Fuvahmulah (ali ni na cijelom području Maldiva).

Ronjenje s tigar morskim psima dostupno je svakodnevno i ne ovisi o struji, godišnjim dobima, vremenu i vremenskim uvjetima, a iskusni ronilački vodiči vode ova ronjenja poštujući sve potrebne sigurnosne zahtjeve.

Još jedno pravo podvodno blago Fuvahmulah otoka je prisutnost morskih pasa lisica (Tresher sharks). Samo se na ovom otoku na teritoriju Maldiva mogu vidjeti morski psi lisice tijekom cijele godine. Lokalni greben ima mnogo stanica za čišćenje koje se protežu od dubina do plićaka oko otoka. Obično je ronjenje s morskim psima lisicama u dubokim vodama. Međutim, na otoku morski psi lisice znaju doći do stanice za čišćenje na 12 do 15 metara, a ponekad uvesele ronioce i iskačući iz vode.

U vodama oko otoka nedostaju reef mante Alfredi koje su uobičajene na svim drugim maldivskim atolima, a Fuvahmulah posjećuju crne oceanske mante. 90% susreta s crnim oceanskim mantama na Maldivima događa se upravo na Fuvahmulah otoku. Tijekom cijele godine mogu se sresti jedinke koje “koriste usluge” stanica za čišćenje ili se odmaraju. Jednom godišnje (između ožujka i svibnja) stotine Black Oceanic Manti stižu u vode oko Fuvahmulaha na parenje pa je u tom razdoblju Fuvahmulah jedinstveno mjesto za ronjenje s Black Oceanic Mantama.

Kitopsine kao najveće ribe na Zemlji posjećuju Fuvahmulah tijekom cijele godine. Vjerojatnost je veća između siječnja i svibnja. Moguće ih je vidjeti tijekom ronjenja ili s broda na površini kako se hrane.

Srebrnovrhi morski psi (Silver Tip) su također na listi jedinstvenih stanovnika koraljnog grebena oko otoka Fuvahmulah, a tijekom cijele godine mogu se vidjeti njihova jata diljem podmorja oko otoka.

S vremena na vrijeme vode oko otoka posjećuju Longimanusi ili bjelovrhi oceanski morski psi, grbavi kitovi, pilot kitovi te orke. Također je moguće sresti i bucnja, Sand Tiger sharka ili Ragged tooth sharka. Ovdje je također moguće vidjeti mnoge jedinstvene vrste i endeme kao što su pelagički mekušci, pelagične zmije, pelagični rakovi nakon kojih obično slijede velika jata tuna i različite vrste morskih pasa. Moguće je na zaronima sresti i mangrove raže te morske grgeče koji su nepoznate vrste u znanstvenoj bazi podataka.

U svakom slučaju, ronjenje oko otoka Fuvahmulah je vrhunsko. Tu ronioci mogu vidjeti mnoge vrste rijetkih morskih pasa u jednom zaronu. Jedna od najvećih populacija oceanskih manti i mobula koristi greben Fuvahmulah kao stanicu za čišćenje tijekom cijele godine. Sezonski dolaze na razmnožavanje i tada ronioci imaju rijetku priliku promatrati desetke njih kako izvode razigrani ples udvaranja i razmnožavanja.

Ovaj nevjerojatni ronilački raj dugo je bio skriven od svjetske ronilačke zajednice. Ljepota i tajne ovog misterioznog mjesta postale su dostupne široj publici tek 2017. godine kada je vlada ukinula zabrane vezane za turizam na nastanjenim otocima. Dakle, prvi turisti su došli na otok Fuvahmulah 2017. godine, a domaći stanovnici rone s morskim psima tigrovima od 2013.

Tri tipa zarona na neistraženom otoku

Otok Fuvahmulah tek nedavno je otvoren turistima pa na otoku još uvijek ne postoje turistički resursi, nema noćnog života, trgovina, kafića, restorana… Pokazalo se da je nedostatak restorana upravo najveći problem prilikom boravka na otoku za veće grupe ronilaca.

Ronjenje oko ovog otoka možemo podijeliti u tri tipa. Prvi tip zarona je svakako famozni Tiger Point. Lokacija je na ulazu u luku do koje se stiže za dvije minute brodom. Dubina je 10 do 12 metara s pješčanim dnom. Kad ronioci zauzmu lokacije, voditelj zarona daje signal posadi na brodu da u ocean bace glave tune i tada počinje najimpresivniji ronilački šou. Nije rijetkost da se tada na malom prostoru među roniocima pojavi dvadesetak ili više najvećih tiger morskih pasa.

Drugi tip zarona je zaron u plavo. Nema kopna, nema grebena ni dna. Zaranja se do dubina za koje su ronioci sposobni odraditi. Taj zaron lokalci zovu “sweet & short”. Na tom zaronu je moguće u kratkom periodu vidjeti sedam do 10 različitih vrsti morskih pasa, kao i sve ostalo ranije navedeno.

Treći tip zarona je uobičajeni zaron na koraljnom grebenu oko otoka. Roni se do dubine od 20 do 30 metara uz bogatstvo koralja, riba, ribica i ribetina te morskih pasa. Zaron na koraljnom grebenu u zalazak Sunca svakako dugo ostaje u pamćenju, pogotovo kad pri kraju zarona na pješčanom dnu pronađete nekoliko ispalih zuba koje je neki tiger shark izgubio taj dan.

Ako na ronjenje na otok Fuvahmulah povedete i nekog neronioca, njemu ostaje mogućnost odmora i upoznavanje s lokalnom kulturom i prirodnim ljepotama. Za razliku od svima nam poznatih malih i monotonih otoka s luksuznim resortima bez lokalnog stanovništva, Fuvahmulah je treći najveći maldivski otok (dugačak je oko 4,5 kilometara i širok oko jednog kilometra) i pruža priliku za istraživanje prirodnih ljepota koje turistička industrija još nije uzurpirala svojim standardnim ponudama.

Više o ovom jedinstvenom i neistraženom otoku Maldiva pročitajte u 48. broju SCUBAlife magazina.