Svečano obilježena stota godišnjica potonuća Baron Gautscha

116
foto: Marjan Radović

Na pučini u blizini Crvenog otoka nedaleko Rovinja u srijedu 13. kolovoza obilježena je stota godišnjica potonuća putničkog parobroda Baron Gautsch.

Danas, sto godina nakon potonuća, Baron Gautsch je jedna od 10 najpoznatijih ronilačkih destinacija u Europi. Ronioci koji su ga ovih dana posjetili imali su privilegiju u samoj olupini vidjeti slike parobroda kako je izgledao nekada, u vrijeme svojeg najvećeg sjaja i navigacije, te osjetiti čari davnina.
“Vidjevši slike iz prošlosti zaista smo na trenutak mogli osjetiti duhove davnina”, kazala je sudionica udruge Altum Mare (udruga Altum Mare organizator je ovog događanja). “Krasno je što smo te trenutke posvetili nedavno nastradalom roniocu Anti Simonelliju, kojem je i poznati fotograf Marjan Radović posvetio izložbu svojih podvodnih fotografija.”

Na olupini broda, koja se nalazi na dubini od četrdeset metara, naš svjetski prvak i rekorder Goran Čolak zaronom na dah položio je vijenac u spomen brodolomcima Baron Gautscha, dok su samom činu polaganja pod vodom posvjedočili mnogobrojni scuba ronioci iz raznih krajeva svijeta .
“Bila mi je iznimna čast što sam pozvan da položim vijenac. Brod je krasan primjerak. Fantastično je da se može roniti kroz njega, što nije čest primjer na podvodnim lokacijama”, kazao je Goran.

Inače, cijela komemoracija mogla se pratiti i s jednog od najljepših brodova Jadrana, “Kraljice mora”, koja je svojom prisutnošću uveličala ovaj događaj. Uz mnogobrojne uzvanike koji su došli odati počastna na “Kraljici mora” bio je i bivši predsjednik Stipe Mesić koji je zajedno s Vojnim atašeom Austrije Romanom Ernstom Fischerom u spomen svim žrtvama tog tragičnog događaja bacio vijenac preko palube u more i poslao jasnu poruku mira cijelom svijetu.
Velika pažnja bila je usmjerena i na gospodina Božu Dimnika koji je počasni konzul Hrvatske u Sloveniji i koji je u svojim kasnim osamdesetim godinama zaronio na olupinu te postavio memorijalnu ploču. Ataše za poljoprivredu i šumarstvo republike Austrije Christian Brawenz također je nazočio samom događaju.
Cijelo događanje na valovitoj pučini bilo je pod budnim okom ronilaca grada Zagreba koji su pod pokroviteljstvom TZ Zagreb bili zaduženi za sigurnost svih sudionika.

Podvodnu izložbu fotografija “Pogled u plavo” i “Baron nekad i sad” postavljenu na samoj olupini Baron Gautsch možete pogledati do 25. rujna 2014., a više o legendarnom parobrodu i ronjenju na njemu pročitajte u šesnaestom broju SCUBAlife magazina (lipanj 2014.)!