Ovih su se dana diljem Jadrana pojavile meduze. Osim što plijene atraktivnim izgledom, meduze privlače uz pažnju i oprez. 

Stručnjaci upozoravaju da se nipošto ne smiju dirati jer neke izazivaju žarenje i opekline. Ako Vam se dogodi da Vas opeče meduza, trebate izaći iz vode i opečeno mjesto dobro isprati morskom vodom kako biste odstranili lovke. Na opečeno mjesto dobro je staviti ocat ili limunov sok jer će to spriječiti daljnje pucanje zaostalih žarnih čahura. Nemojte trljati opečeno mjesto niti ispirati slatkom vodom ili alkoholom! Kao uspomena na susret s meduzom, često nam ostane depigmentacija kože ili čak ožiljak.

Naš poznati ronilac i podvodni fotograf Marjan Radović, Mares brand ambassador poslao nam je atraktivne fotografije meduza i jedan kratki video uradak.

Ovih dana roneći diljem Jadrana susreo se s morskom cvjetačom – Cotylorhiza tuberculata. Ta meduza ima plosnat klobuk sa smeđom izbočinom u sredini. Osam usnih krpa lagano je svinuto prema gore, s bijelim, plavim i ljubičastim kuglicama. Endem je Mediterana. Dobar je plivač, zato nije u potpunosti ovisna o morskim strujama. Najčešće obitava na otvorenome moru, ali ponekad (obično ljeti) se pojavi uz obale. Jedna je od većih jadranskih meduza, naraste do 35 centimetara u promjeru. Nije opasna za ljude. Zbog očigledne sličnosti neki je nazivaju i “jaje na oko” (engleski naziv: fried egg jellyfish). Dodir s njom je bezopasan tako da ne morate biti u strahu. Njezine žarnice nemaju gotovo nikakav učinak na ljude. Praksa je pokazala da samo vrlo osjetljivi ljudi osjete blago peckanje u dodiru kože s njezinim žarnicama.

Chrysaora hysoscella, kod nas poznatija kao kompas meduza, vrsta je meduza koja živi u obalnim vodama Atlantskog oceana i Mediteranskog mora. Karakteristična je po žuto-smeđem klobuku koji podsjeća na kompas, a može narasti i do 30 centimetara u promjeru, a lovke do jednog metra duljine. Kao i većina morskih meduza gibaju se uglavnom pomoću morskih struja u gornjem stupcu morske vode.Pri kontaktu s ljudskom kožom nastaju ozljede slične opeklinama, ali je znatno manje opasna od morske mjesečine (Pelagia noctiluca).

Zaronite, potražite ih i uživajte u preostalom ljetu i prizorima koje pruža naše more, ali isto tako i budite oprezni….

Više o meduzama u Jadranu, koje meduze nikako ne želite dodirivati, a koje su potpuno bezopasne i kako ih prepoznati, možete pročitati u 26. broju SCUBAlife magazina iz prosinca 2016.