Proteklog vikenda na Trgu slobode u Osijeku ronilački spektakl Pogled u plavo oduševio je brojne Osječane i posjetitelje Osijeka koji su imali jedinstvenu priliku uživati u čarima i ljepotama ronjenja s punom ronilačkom opremom.

Povodom zadnje ovogodišnje “Osječke ljetne noći” koja je brojnim posjetiteljima pružila bogat gastronomski, glazbeni i zabavni program u očaravajućoj ljetnoj atmosferi na Trgu slobode u Osijeku bio je postavljen 10-metarski montažni bazen s podvodnom izložbom fotografija Marjana Radovića, a koju su zaronom u bazen mogli razgledavati svi zainteresirani posjetitelji i građani Osijeka.

Neobična i atraktivna ronilačka manifestacija održana je u organizaciji Grada Osijeka, Turističke zajednice grada Osijeka, a uz podršku agencije Promocija ronjenja i ronilačkog centra Osijek, dok je tijekom dva dana trajanja manifestacije u sklopu projekta Pogled u plavo zaronilo više od 350 osoba.

“Izuzetno nam je drago što smo imali priliku organizirati za naše građane i posjetitelje Osijeka besplatna probna ronjenja povodom posljednje ‘Osječke ljetne noći’. Projekt Pogled u plavo promovira ronjenje kao aktivnost, a želja nam je takve aktivnosti primijeniti na kontinentu obzirom da smo grad na Dravi, a imamo i poznato kupalište Copacabanu te smatramo da ćemo popularizacijom ronjenja kao slobodne aktivnosti proširiti dalje akciju u ekološkom, edukativnom i turističkom smislu u cilju uključivanja što većeg broja djece i mladih u edukativne i ekološke programe. Ovo je sjajan projekt gdje naši sugrađani i posjetitelji mogu uživati u ronjenju i podvodnoj izložbi te dobiti sve potrebne informacije o ronjenju i ronilačkoj opremi”, rekao je Saša Uranjek, direktor Turističke zajednice grada Osijeka.

Kako bi savladali osnovne tehnike i vještine ronjenja kraću poduku o ronjenju i ronilačkoj opremi posjetiteljima su pružili instruktori ronjenja i ronioci Nemo-Adria Rescue Teama koji su članovi volonteri Specijalističke ronilačke postrojbe za spašavanje iz vode pri Uredu za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba te ronioci i instruktori ronjenja ronilačkog centra Osijek koji su s velikim brojem članova aktivirani u sklopu Državne Uprave za Zaštitu i Spašavanje kao tim za spašavanje iz vode.

“Vrlo rado smo se uključili u ovaj projekt koji promovira ronjenje te ima edukativan i ekološki karakter. Ronilački centar Osijek djeluje već 23 godine, a do sada smo obučili preko 700 ronilaca za početne i napredne ronilačke kategorije. Članovi kluba se bave plivanjem perajama i brzinskim ronjenjem, podvodnom fotografijom, ronjenjem na dah, podvodnim hokejom, daljinskim plivanjem perajama, podvodnim vještinama na moru i u bazenima, radom s invalidima, ronjenjem s bocama, a u sklopu našeg kluba djeluje i disciplina Scuba Ranger (ronjenje za djecu od osam do 12 godina). Ovo je sjajna prilika za naše građane da se okušaju u ronjenju u potpuno kontroliranim uvjetima, a ronjenju se posebno raduju djeca kojima je ovo nezaboravno i jedinstveno iskustvo”, rekao je Andrej Slivka, instruktor ronjenja ronilačkog centra Osijek.

Za ugodno ronjenje uz glazbenu podršku pobrinulo se Hrvatsko društvo skladatelja i stručna služba ZAMP koji su se sa zadovoljstvom pridružili projektu, a nesebičnu pomoć u realizaciji besplatnih probnih ronjenja i podršku projektu dali su i Remax bazeni, Mares oprema za ronjenje, PSS (asocijacija u ronjenju), Honda Marine (Fred Bobek d.o.o.), Nemo-Adria, Termostroj – Lučko.

Manifestacija Pogled u plavo odvijala se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma Republike Hrvatske.Sva gostovanja Pogleda u plavo možete pratiti na službenim stranicama projekta Pogled u plavo, agencije Promocija ronjenja te stranicama medijskih pokrovitelja projekta Narodnog radija, SCUBAlife magazina, ronilačkog web portala Gorgonija te web portala Morski.hr.

+ posts