Redovno se pojavljuju u našim životima, na morskome dnu ili na filmskim platnima, a ponajviše u našim srcima. Ova su poznata bića omiljena među roniocima, zaljubljenicima u more i ponajviše djecom. 

Ovi su beskralježnjaci iz koljena bodljikaša poznata i popularna bića zbog svojih, uobičajeno pet (može se raditi i o višekratniku broja pet, a najviše mogu imati 40 krakova) krakova i neodoljivog izgleda nalik zvijezdi. Njihovi se krakovi zrakasto simetrično protežu iz središta tijela, a morskim dnom se polako kreću svojim “pipcima”. Kako biste zasjali poput zvijezde pri idućem spomenu ovog neodoljivog morskog bića, donosimo nekoliko zanimljivih činjenica o njima.

Zvjezdače se mogu razmnožavati i spolnim i nespolnim putem. Ako su uvjeti za to idealni, zvjezdače se grupiraju i ispuštaju jajašca i spermu u nadi da će u vodi pronaći put i oploditi se. Naime, i mužjaci i ženke imaju gonade u svakome kraku. Nespolno razmnožavanje najčešće nastupa kao rezultat sakaćenja. 

Hrane se na veoma neobičan način. Naime, zvjezdače se hrane tako što kroz usta izbace želudac i hranu probavljaju dok im je želudac van tijela, a imaju i dva želudca.

Ni mozga ni krvi! Tako je, zvjezdače nemaju niti krv, niti mozak. Umjesto toga, posjeduju morski vaskularni sustav i živčane trake po cijelom tijelu.

One mogu mijenjati spol! Ovisno o temperaturi vode i dostupnosti hrane, zvjezdače mogu svoj spol promijeniti kako je to najprikladnije njihovu okolišu. 

Imaju nevjerojatnu sposobnost regeneracije! Zvjezdače mogu u potpunosti obnoviti dio tijela koji im je oštećen, za što im je potrebno oko godinu dana. Na taj način se mogu i razmnožavati, ali regeneracija nije najbolji oblik razmnožavanja jer ne dozvoljava DNK raznolikost. 

Ženke proizvode milijune jajašaca. Nažalost, samo nekoliko njih postanu zvjezdače, a ostatak pojedu ostale životinje. 

Imaju “oči” na kraju svakog kraka. Doduše, njihov je vid veoma primitivan i mogu razaznati samo pokrete i svjetlost, ali zar nije interesantno imati pet očiju?

Mogu težiti i do pet kilograma, što je izuzetno mnogo, s obzirom na to da nikada ne narastu više od 24 centimetra. Također, imaju mnogo rođendana. U divljini mogu poživjeti i do 35 godina, a postoji više od 2000 različitih vrsta koje naseljavaju sva mora, međutim, ne postoji niti jedna slatkovodna vrsta.

+ posts