Kupnja ronilačke opreme je velika investicija. Ako ste zainteresirani učiniti sve što možete kako biste opremu održali u najboljem stanju, pogledajte naš popis stvari koje treba izbjegavati.

Sunce! Ne ostavljajte opremu na izravnom sunčevom svjetlu. Da, sunce će brzo osušiti vašu opremu, ali UV zrake također razgrađuju gumu i tkaninu. Osušite opremu u sjeni (ili još bolje – u namjenski izgrađenoj prostoriji za sušenje) kako biste produžili njen vijek trajanja.

Pijesak! Plaža bi bila sjajna da nije pijeska. Te sićušne čestice pijeska mogu se uvući u ventile boce, u regulatore, u inflator ili u druge dijelove na vašem kompenzatoru plovnosti. Izbjegavajte stavljanje opreme na pješčane površine gdje god je to moguće i uvijek je isperite u slatkoj vodi nakon svakog zarona. Pokušajte s mekom četkicom za zube ukloniti pijesak iz teško dostupnih pukotina.

More! Slana voda je još jedan razlog za ispiranje slatkom vodom nakon svakog urona. Svi metali i legure imaju potencijal za koroziju, osobito kada su izloženi morskoj vodi. Sprečavanje korozije produljit će vijek trajanja vaše opreme i mnogo je jeftinije od popravka ili zamjene.

Kemikalije! Klor iz bazena ubrzava razgradnju materijala i može izblijediti boju vaše ronilačke opreme. Vazelin može izgledati bezopasno, ali uništava gumu pa i nije pametno njime mazati usne prije ronjenja, ma koliko one suhe bile. Uvijek potražite savjet od stručnjaka kada je riječ o izlaganju vaše opreme proizvodima na bazi kemikalija jer one mogu skratiti život ili čak potpuno uništiti vašu opremu.

Loše skladištenje! Ronilačka oprema ima posebne zahtjeve skladištenja. Primjerice, nikada ne spremajte opremu dok se ne osuši i namotavajte crijeva vašeg regulatora tako da se savijaju. Spremajte je u kutije otporne na vlagu. Ako odvojite vrijeme za pravilno pohranjivanje opreme, trajat će duže.

Nesavjesnost! Ronjenje uključuje mnogo energije i uzbuđenja. Nemojte se istrošiti ili se toliko zbuniti da prestanete biti svjesni gdje se vaša oprema nalazi između urona. Sredina parkirališta, ceste ili prometne marine nisu mjesta za odlaganje opreme jer prolazak prometa može smanjiti vašu novu opremu na tužnu gomilu slomljene plastike, a skupa i sjajna kamera možda neće biti tamo gdje ste je ostavili, ako prolaze beskrupulozni tipovi. Držite opremu sigurnom i urednom, a ne na putu.7. Loše ronjenje! Ronilac sa slabijom kontrolom vlastite plovnosti je u opasnosti da vuče opremu preko stijena, koraljnih grebena i kroz pijesak što dovodi do fizičkog oštećenja, kako opreme, tako i okoliša. Držite svoje mjerne instrumente, rezervne regulatore i ostali pribor sigurnim i blizu tijela kad ronite, tako što ćete usavršiti i svoje vještine kompenziranja.

+ posts