Vikend za vikend, bez prestanka, ronioci Udruge veterana HRM-a i Udruge “Nautilus” neumorno čiste hrvatsko podmorje.

I danas veterani Domovinskog rata Roberto Kramarić i Neven Katić slobodno vrijeme najradije provode čuvajući podmorsko blago Lijepe naše organizirajući ove ekološke akcije, pri čemu uključuju sve više mladih ronilaca s ciljem prenošenja navike ovakvog djelovanja na buduće generacije te naglašavajući važnost očuvanja čarobnog hrvatskog podmorja i epskih vrijednosti našeg Jadranskog mora koje je u procesu navale turizma i razvoja općenito u stalnoj opasnosti od onečišćenja.

Tako se u akvatoriju mjesta Drvenik kraj Makarske 01. i 02. lipnja održala još jedna opsežna ekološka akcija čišćenja podmorja uvala ovog turističkog mjesta i luke koja povezuje istočnu stranu otoka Hvara s kopnom. Unatoč čestim trajektnim vezama kojima su povezani hvarski Sućuraj i Drvenik, ronioci su uspjeli u subotu očistiti čitav akvatorij pristaništa te uvalu u kojoj je smješten centar ovog mirnog mjesta. Sljedećeg dana očistile su se uvale južno od pristaništa, a iz mora su izvađene velike količine otpada.

Mještani su svojim brodicama aktivno sudjelovali u ovoj eko-akciji, kako se i očekivalo, obzirom kako su nakon brojnih akcija upravo Drveničani spominjani kao mještani koji se u najvećem broju odazovu akciji i daju potporu s kopna i iz brodica roniocima.

Nedjeljnoj akciji pridružili su se i ronioci profesionalne vatrogasne postrojbe “Čapljina”. Posebnu hvalu zaslužuju članovi DVD-a Drvenik koji su ugostili sve sudionike akcije u svom vatrogasnom domu i potrudili se da se svi osjećaju kao u vlastitom domu.

Također, za odličnu organizaciju valja istaknuti mladog direktora TZ mjesta Drvenik Duju Lozinu koji je i sam član spomenutog dobrovoljnog vatrogasnog društva, a koji je obavio posao i kao profesionalac, ali i kao volonter. 

+ posts