Ronioci ne mogu bez ronjenja i ronilačke opreme. Kada se radi o ronilačkoj opremi boca i regulator daju vam zrak, maska vam pomaže da vidite, a peraje vam pomažu da se krećete. Sve su to bitni dijelovi opreme za ronjenje.

Ronilački pribor je lijepo imati, ali, ovisno o tome što planirate učiniti na uronu, može biti jednako važan kao i glavna oprema. Dakle, koji su ključni dodatci koje bi svaki ronilac trebao imati u ronilačkoj torbi?

Ronilačke ploče su podvodne pločice za pisanje. Možete po njima pisati tijekom ronjenja, a zatim ih obrisati i učiniti čistima i spremnim za sljedeći zaron. Kada uobičajeni ronilački signali nisu dovoljni, pločice pomažu roniocima da komuniciraju pod vodom. Također su korisne za bilježenje vrsta riba na pojedinim lokacijama i kartiranje, kao i za instruktore koji ih koriste kao podsjetnike za podučavanje.

Kopče i D-prsteni toliko su različiti od tipa do tipa da bi se o njima mogao napisati zaseban članak. No, ukratko, D-prstenovi čuvaju vaše oktopuse i manometre na mjestima na kojima ih možete lako dosegnuti, a kopče vam koriste kako biste osigurali baterijsku svjetiljku, pločice, zviždaljke i sve što ne želite ispustiti tijekom ronjenja.

Opružne trake za peraje odlična su alternativa gumenima. Gumene trake koje dobijete uz većinu peraja često se istroše i s vremenom mogu puknuti ako ih previše nategnete ili stanete na njih. Također ih je i dosta nepraktično navući, pogotovo ako nosite rukavice, dok oprugu jednostavno prekotrljate preko pete i gotovi ste. 

Nepovratne vezice moguće je koristiti na stotine načina. Bilo da želite pričvrstiti kopču na manometar ili osigurati novi usnik od ispadanja. Nepovratne vezice su poput ljepljive trake za ronioce i uvijek ih je dobro imati u svom ronilačkom setu.

Udoban usnik je nešto što treba svakom roniocu. Neki ronioci smatraju da su standardni usnici, koji su isporučeni s regulatorom, preveliki ili previše kruti i uzrokuju nelagodu tijekom ronjenja. Udobni usnici namijenjeni su lakšem držanju i, u nekim slučajevima, čak i oblikovani prema obliku čeljusti i zagrizu. Nadogradite li svoj ronilački set i regulator jednim ovakvim usnikom i vaša čeljust će vam zahvaliti.

Specijalne vješalice za odijelo jedan su od najvećih heroja u odjelu ronjenja. Vješanje vašeg odijela bit će brže i sigurnije uz njih. Osušiti odijelo tako da ne bi došlo do oštećenja problem je s kojim se svaki ronilac već susreo jer obične vješalice, pogotovo one žičane, često poderu odijelo. Zato su ovakve široke gumirane vješalice ono što jednostavno svaki ronilac mora imati, a postoje i posebne vješalice za čizme i rukavice.

Šampon za mokro odijelo još je jedan obavezan dio ronilačkog pribora. Suočimo se s time, odijelo može biti smrdljivo, pogotovo ako ostane ostavljeno da se cijedi na dnu torbe. Specijalni šampon za neopren pomaže u uklanjanju algi, bakterija, klora i soli. Operite odijelo ovim šamponom nakon putovanja pa će trajati duže i mirisati bolje.

Odmagljivač maske najbolji je prijatelj u nepoznatom ronilačkom društvu. Svi znamo da je naša slina besplatan i prirodan način da spriječimo zamagljivanje. Međutim, mnogi smatraju da je ova tehnika donekle odbojna, pogotovo nakon jela ili ako ronite s iznajmljenom maskom. Dakle, štedite slinu i nabavite bocu odmagljivača maske koji radi posao za vas. Ovaj sprej je također lijepo imati ako radite nekoliko zarona u jednom danu.

+ posts