Čak i ako niste pasionirani ljubitelj ronjenja, vrlo je vjerojatno da ste svojevremeno uživali u filmskom hitu iz holivudske radionice pod nazivom ‘Men of Honor’, odnosno ‘Časni ljudi’.

Snimljen prije 20 godina film je prikazao životnu priču Carla Brasheara, pripadnika Američke mornarice, a u glavnoj ulozi izvrstan je bio Cuba Gooding Jr., dok ništa slabiji nije bio ni Robert De Niro kao njegov zapovjednik.

Carl Maxie Brashear i Cuba Gooding Jr.
Carl Maxie Brashear i Cuba Gooding Jr.

Carl Maxie Brashear bio je prvi master diver dubinskoga ronjenja crne boje kože u Američkoj mornarici, a karijeru ispod mora nastavio je čak i nakon što je izgubio nogu u podvodnom incidentu. Radi dramatizacije, čitava priča u filmu nije u potpunosti odgovarala stvarnim događajima, no sam život Carla Brasheara uistinu je bio odlična predloška za film.

Je li lik Roberta de Nira u filmu, imenom Billy Sunday, bio stvarna osoba?

Nije, lik Billy Sundaya, filmskog instruktora u ronilačkoj školi “sastavljen je od karaktera nekolicine mornaričkih zapovjednika”, kazao je Brashear. Scenarist filma Scott Marshall Smith kazao je: “Ovdje se ne radi o potpuno točnoj biografiji. Slijedio sam Carlov život i karijeru, ali moj cilj je bio prikazati točno njegov duh, a ne veličinu košulje”.

Je li stvarno postojala neprijateljska nuklearna podmornica dok je Brashear radio na zadatku izvlačenja nuklearne bombe?

Nije, Brashear nije bio odvučen u neprijateljsku podmornicu niti je uopće bilo takve podmornice dok je radio na tome zadatku.

Je li stvarno izgubio nogu na način na koji je to opisano u filmu?

Da, taj do filma je vrlo točan. Njegove riječi oko tog incidenta su glasile: “Taman kada sam krenuo, brod je potegnuo cijev na koju je bio vezan konop sidrišta. Ta se cijev oslobodila, odletjela preko palube i udarila u moju nogu ispod koljena. Kažu da me odbacilo tako da sam se prevrtao u zraku i gotovo odletio u more. Potom sam ustao, pokušao potrčati i jednostavno pao. Tada sam shvatio u kakvom je stanju moja noga bila”.

Je li se Brashear stvarno rastao od žene kao što je prikazano u filmu?

Jest, on i Junetta Wilcoxson rastali su se 1978. godine nakon 26 godina braka. Nakon toga vjenčavao se, ali i rastavljao još dva puta. Njegov zadnji brak završio je 1987.

Više o samom Carl Maxie Brashearu i njegovoj stvarnoj biografiji te o ovom kultnom filmu možete pročitati u sedamnaestom broju SCUBAlife magazina objavljenom u rujnu 2014. godine.

Stanko Borić je iskusni novinar i urednik web portal www.scubalife.hr, a piše o svim ronilačkim temama, od ronilačke opreme, putovanja, fotografije, povijesti ronjenja, asocijacijama, lokacijama...