EUBS i ECHM ne preporučuju ronjenje u vrijeme korone

16

European Committee for Hyperbaric Medicine (ECHM) i European Underwater and Medical Society (EUBS) objavili su svoj stav o preporučljivosti ronjenja i obavljanja ronilačkih liječničkih pregleda u tijeku pandemije koronavirusne bolesti!

Kao rezultat strogih preventivnih mjera koje su poduzele gotovo sve zemlje širom svijeta za borbu protiv širenja bolesti SARSCoV2 i COVID-19, značajan je utjecaj na dostupnost zdravstvenih resursa, ne samo bolničkih, već i hitne i prve pomoći i prijevoza pacijenata.

Općenito se ne preporučuju sportske aktivnosti, osim onih koje se mogu izvoditi samostalno, u parovima ili u vrlo malom broju, a i tada samo ako je zajamčena dovoljna udaljenost između sudionika, a zajedničko korištenje sportske opreme se izbjegava.

Tijekom (rekreativnog) ronjenja, ne samo da ne postoji mogućnost održavanja minimalne preporučene udaljenosti od jednog metra (prema preporukama WHO-a o prevenciji COVID-19), već je također nemoguće jamčiti da se respiratorna oprema neće morati međusobno dijeliti (u slučaju nestanka zraka u ronilačkoj boci jednog od ronilaca). Uporaba opreme za iznajmljivanje također može predstavljati rizik za prijenos virusa.

Štoviše, čak i uz pažljivo planiranje i ograničenje dubine ronjenja, nije moguće u potpunosti isključiti pojavu disbaričnih ronilačkih bolesti poput barotraume, dekompresijske bolesti, imerzijskog plućnog edema ili izbjegnutog utapanja. I dalje ostaje obaveza pružanja prve i hitne medicinske pomoći i osiguranje evakuacije za sva ronjenja. Ovakvo planiranje pružanja pomoći u slučaju nužde vjerojatno će biti ugroženo u uvjetima (samo) izolacije i osobne zaštite, kao i nedostatkom hitnih medicinskih resursa.

Konačno, smanjena dostupnost hiperbaričnih komora za liječenje bolesti specifičnih za ronjenje predstavlja značajnu prijetnju pravilnom liječenju ovih stanja.

Stoga EUBS u suradnji s ECHM preporučuje:

1. Sve rekreativne ronilačke aktivnosti, bilo samostalno ili s prijateljima, trebale bi biti obustavljene za trajanje pandemije COVID-19.

2. Sve medicinske preglede rekreativnih ronilaca, budući da se ovi smatraju “ne hitnim” i “ne od medicinskog prioriteta”, treba odgoditi za kasnije. Liječnički pregledi nameću blizak osobni kontakt liječnika i ronioca koji je nespojiv s važećim preporukama o fizičkoj distanci između ljudi. Ronilački savezi koji zahtijevaju uobičajene medicinski preglede ronilaca trebaju razmotriti privremene promjene – produženjem važenja trenutnog medicinskog certifikata.

3. Nastavak ronilačke aktivnosti i liječnički pregledi za profesionalne ronioce su u odgovornosti poslodavaca nakon pažljive analize rizika, uzimajući u obzir preporuke državnih regulatornih tijela, hitnost ronjenja i mogućnost pružanja odgovarajuće medicinske skrbi u slučaju bolesti ili povrede povezane s ronjenjem. To može značiti da bi trebalo odgoditi ronilačke aktivnosti ako se takvo “jamstvo skrbi” ne može dati bez korištenja javne zdravstvene zaštite.

U slučaju bilo kakvih nedoumica molimo Vas da kontaktirate EUBS ili ECHM!

+ posts