Postoji izreka o dvije vrste podvodnih fotografa. Ona kaže da postoje oni kojima je voda barem jednom preplavila kućište i oni kojima još nije!

Problem prodiranja vode u kućište nije ništa neuobičajen, no uvijek postoji razlog zašto se događa i obično se radi o izostanku potrebnih priprema. Oklapanje kamere ne bi trebalo biti tako da samo ubacite kameru u kućište i zatvorite ga. Dobra priprema kamere zahtjeva vrijeme i strpljenje, a kada se vratite s urona, imat ćete nevjerojatne fotografije i još bitnije – neoštećenu kameru pa evo nekoliko savjeta kako to postići.

Uložite u najbolje moguće kućište kompatibilno s vašim fotoaparatom. Kupite specifično kućište izrađeno baš za vaš model i marku. Kućišta “jedna veličina pristaje svima”jesu jeftinija, ali na kraju će vam biti znatno skuplje jer ćete morati kupovati novu kameru kad vam kućište ne uspije spriječiti prodor vode. 

Pazite gdje oklapate kameru. Izbjegavajte prašnjava i pjeskovita područja i udaljite se od raznih propuha, ventilatora i vjetra. Također se pobrinite da imate adekvatno osvjetljenje, idealna bi bila jaka stolna lampa.

Ostavite sve što ćete možda trebati nadohvat ruke. Ako ostavite kućište otvoreno tijekom oklapanja kako biste dohvatili nešto, postoji vjerojatnost da će vam u njega upasti prašine. Trebat će vam nešto čime ćete ukloniti brtvu, maramica, silikonska mast i krpa od mikrovlakana (koja nema mucice).

Operite ruke prije početka, a ako imate dugu kosu zavežite je u rep. Istina je takva da jedan komadić mrtve kože ili vlas kose može uzrokovati propusnost.

Počnite oklapanje tako da uklonite brtvu nečim tupim poput kreditne kartice, ali nikada nožem ili škarama. Odložite je na čistu i sjajnu površinu ili u čistu plastičnu vrećicu. Potom dobro očistite utor u kojemu stoji brtva, provjerite prstima ima li grubih nečistoća i okretanjem kućišta pod svjetlom uvjerite se da nema zaostale prašine, kose ili vlakana, a ako ima – uklonite ih. Potom uhvatite maramicu prstima i omotajte oko brtve te je vucite kroz maramicu kako biste očistili staru mast ili čestice pijeska i prljavštine. Zatim, držeći brtvu između palca i kažiprsta, provjerite ima li na njoj nepravilnosti ili prljavštine i ako ustvrdite da ima, ponovite proces čišćenja. Zatim još jednom potražite nečistoće pod svjetlom i premažite brtvu silikonskom mašću u maloj količini.

Kada ste očistili brtvu, vratite je na mjesto i još jednom pod svjetlom provjerite ima li nečistoća. Kada ste sigurni da je kućište u potpunosti čisto, položite kameru u njega.

U prostor između fotoaparata i kućišta stavite silika gel, toaletnu maramicu ili neko drugo adsorpcijsko sredstvo. Na taj ćete način osigurati upijanje vlage nastale uslijed kondenzacije i temperaturnih promjena, a ako dođe do curenja “kupit”ćete si dovoljno vremena da izbavite fotoaparat iz vode. Napravite finalnu provjeru i zatvorite kućište. 

Potom slijedi provjera mjehurića. U posudu s vodom potopite fotoaparat u kućištu i provjerite pušta li. Ako vidite mjehuriće, nešto nije uredu, a bolje je problem otkriti na površini nego 20 metara ispod nje.I ne zaboravite, njega nakon urona jednako je bitna kao i ona prije urona! Nakon urona kućište dobro isperite slatkom vodom pritišćući sve gumbe kako bi iz njih istjerali eventualnu sol. Ako je moguće, ostavite ga da se osuši na zraku i potom izvadite brtvu koju lagano podmažite i u obliku broja osam pospremite u kućište.