Ususret Svjetskom danu oceana (8. lipnja) organizacija Green Sail iz Splita na otoku Braču u suradnji s Goranom Čolakom, a uz pomoć lokalnog ronilačkog centra Draulik, snimila je video o problemu mikroplastike u Jadranskom moru.

Green Sail je neprofitna organizacija osnovana s ciljem promocije održivog turizma i ekološki odgovornih praksi unutar nautičkog sektora te prevencije onečišćenja mora i morskog okoliša. Svojim programima Green Sail radi na prevenciji stvaranja otpada u moru pružanjem edukativnih i informativnih aktivnosti i materijala.

Goran Čolak najuspješniji je hrvatski ronilac na dah te jedan od najuspješnijih ronilaca u povijesti ronjenja na dah u svijetu koji je na AIDA i CMAS prvenstvima oborio više od 30 nacionalnih rekorda. Čolak je trenutačno najuspješniji sportaš s AIDA-inog Svjetskog prvenstva sa šest zlatnih, tri srebrne i jednom brončanom medaljom.

Cilj videozapisa je podsjetiti lokalno stanovništvo i turiste na važnost pravilnog odvajanja otpada. Osim toga, ovim se videom lokalno stanovništvo želi upozoriti posebno na problem mikroplastike i pretjerane uporabe štetne plastike kao jednog od najkritičnijih problema današnjeg vremena.

Plastika koja završi u moru iz raznih izvora, uglavnom zbog ljudskog nemara, nikada se zapravo ne raspada, već se pretvara u male čestice. Ove male štetne čestice (manje od pet milimetara) koje završavaju u našem okolišu nazivaju se mikroplastika. Mikroplastika ulazi u svaki dio naših prirodnih ekosustava iz različitih izvora, uključujući kozmetiku, odjeću i tehnološke procese. Zbog mikroplastike, rizik od onečišćene prirode, vode i hrane se danas alarmantno povećava.

Mikroplastika ima sposobnost apsorpcije otrovnih spojeva iz okoline i oslobađanja dijelova plastične strukture tijekom procesa degradacije. Pod utjecajem Sunca, mora i valova mikroplastika na kraju ulazi u sve dijelove okoliša. Štoviše, otrovna mikroplastika naposljetku ulazi u prehrambeni lanac zbog čega je konzumiraju i ljudi.

Svojim sudjelovanjem u videu Goran Čolak je htio, ne samo skrenuti pozornost na ovaj problem, već i značajno istaknuti bitnu osobnu odgovornost u praksi gospodarenja otpadom. Važno je da cjelokupna zajednica počne smanjivati nepotrebnu uporabu plastike u svakodnevnom životu i ispravno reciklirati kako problem plastičnog otpada ne bi i dalje rastao. Svjesnim odlučivanjem i mijenjanjem nekih navika svi možemo odigrati veliku ulogu u očuvanju okoliša.

+ posts