Uspješno je okončana velika akcija potrage i spašavanja kod južnoafričke obale nakon što je četvero ronilaca prijavljeno kao nestalo u blizini Protea Banksa, Southern Pinnacle.

Protea Banks je greben udaljen oko sedam kilometara od obale Južne Afrike u blizini Margatea. Greben je dugačak oko šest kilometara i širok 800 metara s prosječnom dubinom od oko 30 metara i poznata je ronilačka lokacija.

Ronilački brod koji je bio na uobičajenom ronilačkom izletu prijavio je nestanak četvero ronilaca, tri muškarca i jedne žene, a poziv u pomoć primila je lokalna postaja Nacionalnog instituta za spašavanje na moru (NSRI). Posada ovog ronilačkog broda pokušala je locirati nestale ronioce, a u pomoć su im pristigli i ronilački brodovi koji su bili u blizini. No, vremenski uvjeti su se pogoršavali (valovi su bili veći od pet metara) pa su u akciju spašavanja s obale došla spasilačka plovila, helikopter spasilačke službe i privatni zrakoplov.

Pomorski centar za koordinaciju spašavanja (MRCC) uz pomoć NSRI-jevog Emergency Operations Center (EOC) i Transnet National Ports Authority Durban Port Control pomogao je u određivanju morskih struja i iscrtavanju mreže pretraživanja. Tijekom opsežne potrage provedene u izazovnim uvjetima na moru nestale ronioce locirala je posada NSRI spasilačkog plovila Spirit of Dawn otprilike tri nautičke milje od obale Leisure Baya. Ronioci su bili izmoreni, malo opečeni od sunca i dehidrirani, ali bez ozbiljnijih ozljeda. Morske struje su ih odnijele oko 18 nautičkih milja južno od lokacije na kojoj su zaronili, a nakon izrona nisu uspjeli locirati svoj ronilački čamac zbog nepovoljnih uvjeta na moru.

Na sreću, ova akcija spašavanja izvedena je brzo i uspješno, a može poslužiti kao opomena svim roniocima da meteorološke uvjete treba uzeti u obzir kad krećete na ronjenje, a najbolje bi bilo imati i GPS lokator, odnosno PLB (personal locator beacon) koji može poslati signal za pomoć i svoju GPS lokaciju.