Valentinovo je blagdan koji provodimo u slavlju s onima koje volimo.

Kao i većina ronilaca, vjerojatno smatrate da su ocean i životinje koje ga nazivaju domom jedna od vaših najvećih ljubavi. Prvo i najvažnije, nadamo se da ćete moći provesti neko kvalitetno vrijeme sa svojom velikom plavom ljubavlju na ovaj Dan zaljubljenih. Kako je prošla tema bila više posvećena parovima te smo govorili o “zaljubljenim” lokacijama, sada bismo se htjeli posvetiti jednom fascinantnom oceanskom stanovniku te ga približiti svim roniocima neovisno o njihovom bračnom statusu. Donosimo vam pet fascinantnih činjenica o sipama.

Sipe su glavonošci kao i njihovi najbliži rođaci hobotnice i lignje. Većina glavonožaca dijeli jedinstvene karakteristike kao što su sposobnost promjene boje i teksture kože, brizganje tinte pri izbjegavanju predatora ili stresne situacije te korištenje krakova i pipaka koji okružuju kljun kako bi uhvatili plijen i kretali se kroz vodu mlaznim pogonom.

Sipe imaju ugrađeni kompenzator plovnosti. U svojim tijelima sipe imaju dugu strukturu ovalnog oblika zvanu sipina kost. To zapravo omogućuje sipi da kontrolira svoj uzgon reguliranjem omjera plina i tekućine unutar pora ili komora u kosti. Sipa se svojom sipinom kosti može kretati gore i dolje u vodi glatko i gotovo bez napora, baš kao ronioci sa svojim kompenzatorima plovnosti!

Sipe nisu ribe. Kao i nekoliko drugih oceanskih životinja koje često miješaju s ribama (meduza, morska zvijezda i slično), one zapravo nisu ribe, već beskralježnjaci. Kao i svi beskralježnjaci, sipe nemaju kralježnicu. Iako se može činiti da je sipina kost zapravo leđna kost, ispostavlja se da je, budući da sipa pripada znanstvenom tipu mekušaca, ta “kost”zapravo reducirana ljuska koja je vremenom postala interna, a ne vanjska.

Sipe imaju ogroman mozak. Kada se promatraju omjeri veličine mozga i tijela, sipa ima jedan od najvećih mozgova među beskralješnjacima. To i njihov dobro razvijen živčani sustav dokazali su da je sipa vrlo inteligentna i neurološki napredna. Mozak sipe može obraditi podatke iz osjetila kao što su vid, miris pa čak i zvuk u obliku tlačnih valova.Sipe kreiraju nevjerojatne predstave. Bilo da se skrivaju, love, bore ili pare, sipe se uistinu znaju pokazati. Imaju sposobnost pigmentiranja različitih dijelova tijela i izrade ludih, zamršenih uzoraka i tekstura na svojoj koži čime ostavljaju ronioce zapanjene i potpuno zaljubljene.

Sipe kreiraju nevjerojatne predstave. Bilo da se skrivaju, love, bore ili pare, sipe se uistinu znaju pokazati. Imaju sposobnost pigmentiranja različitih dijelova tijela i izrade ludih, zamršenih uzoraka i tekstura na svojoj koži čime ostavljaju ronioce zapanjene i potpuno zaljubljene.

+ posts