Željni ste prekrižiti neke dugo željene životinjske susrete sa svoga popisa? Ili možda želite posjetiti ronilačku destinaciju svjetske klase okruženu bijelim pješčanim plažama? 

Malezija mogla biti savršeno odredište za vas. Malezija se nalazi na jugoistoku Azije i podijeljena je na dvije regije, poluotok Malezija i malezijski Borneo. S ronilačkim lokacijama pogodnim za ronioce različitih sposobnosti Malezija nudi sve za one koji traže veliko ronilačko, ali i životno iskustvo. Ovdje nećete pronaći samo neke od najboljih makro ronilačkih lokacija na svijetu, već ćete moći uočiti i različite vrste morskih pasa, raža, riba i kornjača, ovisno o godišnjem dobu.

Ako već dugo želite susresti morskog psa, onda imate sreće! U Maleziji tijekom cijele godine možete pronaći trupane oblokrilce i crnovrhe morske pse. Najveća vjerojatno da ih susretnete, i to da ih susretnete mnogo, jest na otoku Sipadan u istočnoj Maleziji. Ako više volite mlatove, onda je otok Layang-Layang mjesto za vas, a tijekom travnja i svibnja možete imati toliko sreće da u daljini uočite i oveće skupine ovih morskih pasa. Ako tražite nešto još veće, od srpnja do listopada na istočnoj obali poluotoka Malezije možete susresti i kitopsine.

Opažanja kitopsina zabilježena su na lokaciji “Hram mora”na otocima Perhentian i na lokaciji Tokong Timur u blizini otoka Tenggol, a obje su smještene uz obalu Terengganu. Jednom kada vidite ove divove u vodi, zauvijek ćete se diviti njihovoj ljepoti. Manta raže pak možete vidjeti tijekom cijele godine, a najčešće ih viđaju na dubini od 15 metara oko “Tigrova grebena”u blizini otoka Tioman. Ako ste ikada željeli biti okruženi kornjačama, onda su otoci na istočnoj obali malezijskog poluotoka za vas.

Ove otoke posjećuje tijekom cijele godine nekoliko vrsta želvi, uključujući golemu želvu, karetnu želvu, a ponekad čak i sedmoprugu usminjaču. U bilo koje doba godine možete ostvariti jedan od najvećih ronilačkih snova i biti okruženi kornjačama dok istražujete podmorje. Naravno, ne manjka niti “ribljih škola” kojih ćete u Maleziji naći raznih vrsta, od tropskih riba do barakuda. Ako želite susresti baš barakude, preporučujemo ronilačku lokaciju Sipadan, a ako ste više zainteresirani za ribe-kamen i ribe-lav, onda posjetite otok Tenggol i Mabul. 

+ posts