Tužna stvar oko ronjenja je da se na kraju moramo vratiti na površinu. Neki ronioci misle da je ronjenje završeno kada jedni drugima daju signal “palac gore”koji ukazuje da je vrijeme za odlazak.

Međutim, razboriti ronioci znaju da ronjenje nije završeno dok se sigurno ne ukrcate na brod ili izađete na obalu. Izron, ako se ne izvodi pravilno, može dovesti do opasnosti od ozljede. Prebrzo izranjanje dovodi do povećanja šanse ozljede pluća i/ili dekompresijske bolesti. Važno je koristiti odgovarajuće tehnike za siguran izron. Bez obzira jeste li ronili s obale ili broda, plitko ili duboko, većina zarona završava vertikalnim izronom na površinu. 

Da biste postigli savršen izron, smatrajte ga dvodijelnim procesom: prvi dio je od dubine ronjenja do dubine sigurnosnog zaustavljanja, a drugi dio od najpliće dubine sigurnosnog zaustavljanja do površine. Iako je danas sve lakše i sigurnije zahvaljujući ronilačkim računalima, ipak je bitno poznavati osnove izrona i sigurnosti pa se ovim kratkim videom podsjetite na to što, kada i kako te primjenjujte odgovarajuće tehnike i pravila tijekom svakog budućeg izrona i prije urona podijelite informacije sa svojim ronilačkim partnerom.

+ posts