Živi mezofatski koraljni greben koji leži u jugoistočnoj Italiji smatra se prvim identificiranim na Mediteranu u moderno doba.

Greben koji se nalazi između 35 i 50 metara dubine proteže se najmanje 2,4 kilometra od Jadranske obale u Monopoliju u talijanskoj Apulliji, iako se smatra da je moguće da se proteže mnogo dalje. Mezophotični grebeni ili grebeni slabog osvjetljenja javljaju se na dubinama između 30 i 200 metara.

Izvješće o rijetkoj hladnovodnoj strukturi koralja upravo su objavili morski biolozi pod vodstvom profesora Giuseppea Corriera sa Sveučilišta Bari Aldo Moro. Greben Apulija temelji se na okviru blokova sastavljenih uglavnom od tvrdih koralja Phyllangia americana mouchezii i Polycyathus muellerae. Opisujući ga kao “jedinstveno okruženje“istraživači su zabilježili velike količine taloženja na grebenu, ali su smatrali da je organska tvar suspendirana u vodi koja je hranila koralje. Poznato je da su koraljni grebeni u prošlosti postojali u Sredozemnom moru, iako sada ostaju samo njihovi tragovi pa je ovo uistinu veliko otkriće koje daje nadu.