Ronioci su vrlo prijateljski nastrojena i tolerantna skupina ljudi. Uvijek se veselimo prenijeti znanje novim kolegama i upiti njihovu svježinu, no ponekad se i nasmijati njihovim pogreškama.

Iako to radimo samo zato što se prisjetimo kako smo i sami ponekad skloni “početničkim” greškama, ako ipak želite izbjeći tu malu “porugu i podsmjeh”koji često prate nove ronioce, mi smo tu da vam u tome pomognemo. Evo po čemu će svi prepoznati da ste novi u ronjenju, ali čak i ako vam se ponekad i narugaju, samo se sjetite kako je i vaš instruktor koji pluta kao duh iz boce možda u počecima imao velikih problema s kompenzatorom plovnosti. 

Često korištenje inflatora na kompenzatoru plovnosti najčešća je pojava koja odaje neiskustvo. S iskustvom ronioci prestanu koristiti kompenzator kao dizalo i nauče se održavati na željenoj dubini koristeći vlastito disanje te inflator koriste samo malo na početku i povremeno prilikom izrona.

Ako naganjate ribice, kornjače i ostala morska bića, svima će biti jasno da ste novi u ovom sportu. Vrlo brzo ćete i sami shvatiti kako je čak i najmanja ribica brža od vas i kako za mahnitom potjerom nema nikakve potrebe. Česta je pojava i da novi ronilac čim ugleda kornjaču ili neku drugu životinju automatski zapliva prema njoj i tako je preplaši, a najljepši se ronilački susreti zbivaju ako ostanete mirni i smireni. 

Nikad ne prelazite svoje granice! Često se viđa da novi ronilac u društvu iskusnih “morskih vukova”roni dublje nego mu to njegov brevet dopušta. Posebni ronilački tečajevi postoje upravo zato što različiti tipovi ronjenja zahtijevaju različite količine znanja i vještina. Zato, čak i ako se na 30-ak metara nalazi interesantna gorgonija koju cijela grupa želi vidjeti, ako ste ovlašteni za ronjenje do 20 metara, ipak se zadržite na toj dubini. 

Pitajte za pomoć. Nitko vas neće osuđivati. Ronjenje je kolektivni sport i nitko vam neće odbiti pomoći kada trebate prenijeti 30-ak kilograma ronilačke opreme po kamenju do broda. Također, većina iskusnih ronilaca ima običaj oblačiti se u vodi umjesto na brodu pa ne prezajte niti za tim da uskočite u vodu samo s maskom i perajama, a potom zatražite nekoga s broda da vam doda kompenzator s ostalom opremom. 

Prsno plivanje i kraul ostavite za bazene jer vam i ne koriste mnogo pod vodom. Odat će vas pretjerano mahanje rukama i nogama ili pak ronjenje pod kutom od 45 stupnjeva, no svi smo počeli na sličan način pa ćete i vi s vremenom postići savršenu tehniku ronjenja.

Ne dirajte ništa! Bilo da se radi o slučajnom ili namjernom dodiru, novi ronioci uvijek imaju tendenciju dodirivati koralje i podvodni okoliš, što ne samo da ga uništava, već može i rezultirati gadnim posjekotinama i neugodnim završetkom ronilačkog odmora.No, ne bojte se, mi ćemo vas uvijek prihvatiti kakvi god da jeste! Svi smo mi nekada bili početnici i ni sada nismo savršeni, no vježbom do savršenstva, zar ne?

+ posts