Shearwater Peregrine

154

Trend koji ronioci primjećuju je povećanje dijagonale ekrana ronilačkih kompjutera. Naravno, veći ekran najčešće znači i lakšu čitljivost, ali treba imati mjeru u svemu.

Novi Shearwaterov model nazvan Peregrine upravo je pronašao mjeru. Njegov LCD zaslon veličine 2,2” čini se sasvim dovoljan, a opet ne preglomazan. Radi se o ronilačkom kompjuteru koji je prikladan za svakodnevno rekreativno ronjenje, ali i za kompleksnije zarone s raznim mješavinama plinova. Zaslon je lako čitljiv, intuitivan kao i izbornik i pun informacija koje nisu “nagužvane”, već lako razumljive. Čim ga jednom stavite na ruku, sve će vam biti jasno! Osim izrazito jasnih slika, zaslon ima izvrsnu čitljivost čak i za starije oči, a cijeli uređaj odlično je balansiran i svojim dimenzijama, ali i masom. Zaslon možete i prilagoditi svojim preferencijama pa će vam biti još jednostavnije korištenje pod vodom, a u izborniku možete birati i jezik koji vam najviše odgovara (hrvatski nije u ponudi).

Shearwater Peregrine koristi algoritam Bühlmann ZHL-16C s faktorima gradijenta, a ima i funkcije plana ronjenja i plana dekompresije.

Sučeljem se vrlo jednostavno upravlja pomoću samo dva gumba od nehrđajućeg čelika, navigacija izbornikom je intuitivna, a punjiva baterija može izdržati do 30 sati ronjenja. Zgodno je i to što se ovaj ronilački kompjuter može puniti bežično.

Naravno, ima i mogućnost Bluetooth® povezivanja sa Shearwater Cloudom koji možete instalirati na bilo koje računalo ili smartphone i besplatno voditi sve podatke o svom ronjenju te imati sva dostupna ažuriranja za svoj uređaj.

Narukvica je silikonska (26 milimetara), ali možete kupiti i elastične “bungee” narukvice jer Peregrine ima i tu opciju, a što se izbora boja tiče, dostupne su verzije s crnom, bijelom i plavom narukvicom.

Zanimljiva je i cijena jer ovaj uređaj košta oko 480 eura, a to je zaista prihvatljiva cijena za ovakav ronilački kompjuter.