23.Think Green – Lastovo 2021

94

Ronilački klub Roniti se mora s partnerima projekta C.I.O.S. Grupacijom, Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i National Geographicom Hrvatska proteklog je vikenda odradio 23. ekološku akciju Think Green, a akcija se održavala na Lastovskom otočju.

Otvorenje ekološke akcije Think Green održano je ispred Hotela Solitudo u Pasaduru, a uvodni govor je održao Damir Zurub – predsjednik ronilačkog kluba Roniti se mora koji je zahvalio domaćinima na lijepom prijemu i gostoprimstvu. Nakon toga svima prisutnima obratio se ravnatelj PP Lastovo Miro Maričević te u ime Fonda za zaštitu okoliša Snježana Mihaljević. Obraćanje prisutnima završeno je čitanjem pisma/posljednjeg pozdrava i minutom šutnje za tragično stradalog prijatelja Maria Špekuljuka.

Akcija se odvijala na četiri lokacije pa je tako čišćeno podmorje trajektne luke Ubli, kamp Zaglav, otok Mrčara te Vejog i Malog laga. Iz podmorja je izvučeno oko šest tona otpada od čega je najviše bilo odbačenih guma, plastike, građevinskog otpada, akumulatora, a prikupljeno je i oko 400 vreća sitnog otpada.

Potpuno zbrinjavanje i odvoz otpada izvučenog iz podmorja je napravljen u partnerstvu s C.I.O.S. Grupacijom koja je pružila cjelovitu logističku podršku, a sav materijal prikupljen tijekom akcije odvezen je s otoka te će biti razvrstan i adekvatno zbrinut. Tako je akcija dodatno pomogla lokalnoj zajednici i oslobodila ih svake brige oko prikupljenog otpada.

U akciji je sudjelovalo četrdeset ronilaca (članovi Ronilačkog kluba Roniti se mora – Zagreb i RK Roniti se mora – Šibenik te JVP grada Varaždina) koji su zajedno odradili oko 120 radnih sati pod vodom. Cjelokupan napor volontera Think Greena ne bi bio moguć i tako uspješan bez adekvatne potpore lokalne zajednice; PP Lastovo, TZ Lastovo, Ronilačkog centra Ronilački raj Lastovo i Hotela Solitudo.

Akcija je održana u partnerstvu s C.I.O.S. Grupacijom, Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, National Geographicom Hrvatska, PP Lastovo, Jamnicom, TZ Lastovo, Jadrolinijom, Maresom, Garminom, Pivovarom Medvedgrad, Klarom, Sixtom, Hotelom Solitudo, DC Ronilački raj Lastovo, SCUBAlife magazinom te portalom Morski.hr.

Ronilački klub Roniti se mora već deset godina organizira akcije Think Green u okviru kojih se čisti podmorje, rijeke i jezera diljem Hrvatske, a osim čišćenja djeluje se i edukativno te se podiže ekološka svijest i ukazuje javnosti na probleme onečišćenja okoliša.

In memoriam Mario Špekuljuk, 1969. – 2021.

Jedan od Nas

U beskraju svemira postoji jedna mala plava točkica. Gotovo beznačajna u kozmičkim razmjerima, ali nama koji živimo na njoj Ona je sve. Ta plava pikulica naš je dom. Na Njoj se rađamo, na Njoj živimo, stvaramo, ljubimo, na Njoj rastemo i umiremo. Svoju jedinstvenu plavu boju može zahvaliti vodama koje pokrivaju više od 70 % Njene površine. Iz Njenih mora rodio se život koji danas buja u tisućama različitih bića.

I nas ta voda čini živima. Čak 75 % našeg ovozemaljskog tijela sačinjeno je od vode. Od kada nastanemo i prihvatimo svoju još ne okaljanu dušu, mi plivamo, zapravo ronimo sigurni i spokojni u plodnoj vodi  svojih majki.

Kada se rode djeca imaju urođene ronilačke vještine i dok ne počnu uspravno hodati, ostaju mali vodozemci. Neki od nas ostaju fascinirani tim podvodnim svijetom cijeli život. I rijeke i jezera, a poglavito More sanjana su dimenzija u kojoj se osjećamo doma. Teško je to objasniti nekome tko nije osjetio kako vjetar nadima jedra i napinje konope dok šum valova zamjenjuje buku ugašenog motora. Kako onda objasniti nekome taj osjećaj kada ti se morska površina zatvori nad glavom, a ti udahneš punim plućima zrak iz boce i trudiš se da ti osmijeh ne izbaci regulator iz usta dok se oči navikavaju na modru simfoniju koju čuješ samo srcem. Jedino čime to možemo nazvati je povratom doma, doma u utrobu planeta i to najboljom prečicom.

Koliko god mi voljeli more i koliko god ga poštivali jer nam toliko toga daje, ono nam često i uzima. Ponekada uzme i ono najvrednije – uzme jednoga od nas.

Nikada ne možeš biti spreman na to. Nikada ne znaš kad se to može dogoditi, jer more je veliko, moćno i nepredvidivo. I upravo to se dogodilo kad smo mislili da je pred nama jedan fenomenalan tjedan u kojem ćemo mi, odabrani sretnici, zakoračiti zajedno na Lastovo. Očistit ćemo i ispolirati taj biser našeg juga kao što smo to do sada činili stotine puta. Nema tog smeća i otpada kojeg mi ne možemo izvaditi, a smijehom ispuniti već pomalo opustjele kalete…, ali ovoga puta more nije htjelo iz svog zagrljaja pustiti jednoga od nas.

Iako nada umire zadnja, iako bi svatko od nas dao 100 bara iz svoje boce za još jedan udah, za još par spasonosnih minuta, nismo to mogli učiniti. More je uvijek jače. Jedino što nam preostaje je da do kraja napravimo ono što smo dogovarali…, da nastavimo taj naš u modrinu zacrtan put jer znamo da si i Ti tu negdje s nama.

Želimo ti mirno more vječnosti, a u luci naših sjećanja uvijek ćeš imati siguran vez, jer Ti si jedan od nas.

Našem Špeku

+ posts