Proteklog vikenda na jezeru Kop Šićki Brod kod Tuzle (BiH) održan je međunarodni kup u podvodnoj fotografiji “Lukavac 2021”.

Zahvaljujući lijepom vremenu 15 ekipa s oko 50 podvodnih fotografa uživalo je u ljepotama podvodnog svijeta jezera Kop Šićki Brod. Podvodni fotografi iz Lukavca, Tuzle, Sarajeva, Sanskog Mosta, Prijedora, Bosanskog Šamca, Bijeljine, Sombora, Novog Sada, Beograda i Bele Crkve natjecali su se u dvije kategorije, kompakt i DSLR aparati. Natjecatelji su napravili izuzetno lijepe fotografije koje pokazuju ljepotu biljnog i životinjskog svijeta, dočaravajući podvodni ambijent i onima koji ne rone. Žiri sastavljen od vrsnih podvodnih fotografa u sastavu Branislav Danevski (HR), Adnan Drnda (BiH) i Samir Solaković (BiH) imao je vrlo težak zadatak dok su birali najkvalitetnije fotografije, a neke od izabranih možete vidjeti i u našoj galeriji.

U kategoriji DSLR aparata u ukupnom poretku prvo mjesto zauzeo je Miloš Prelević iz Novog Sada, drugo mjesto zauzeo je Miroslav Dabić iz Sombora, a treće mjesto je zauzela Amra Zubčević iz Sarajeva.

U kategoriji kompakt aparata u ukupnom poretku prvo mjesto pripalo je Jovanu Petrovskom iz Bele Crkve, drugo mjesto zauzeo je Aleksandar Pejčić također iz Bele Crkve, a Mirza Tahirović iz Sarajeva zauzeo je treće mjesto.

U ekipnom plasmanu najuspješniji su bili članovi ronilačkog kluba “Roniti se mora” iz Bele Crkve, drugo mjesto pripalo je članovima “Kluba za podvodne aktivnosti Bela Crkva”, a Eko-ronilačka grupa invalida iz Lukavca zauzela je treće mjesto.

Nagradu za “Best of show” fotografiju osvojio je Miloš Prelević iz Novog Sada.

Sponzori natjecanja bili su Općina Lukavac, Federalno ministarstvo kulture i sporta, 4K Royal Lukavac, TRB Adveture Bijeljina, B-art Lukavac, Restoran Sarajka Lukavac i TNM Magbet Lukavac.

+ posts