Shearwater Perdix

157

Snažan, jednostavan, pouzdan, elegantan i manji od prethodnika.

To je ukratko novi Shearwaterov adut za utrku na tržištu ronilačkih kompjutera. Ipak, njihovi su ronilački kompjuteri oduvijek smatrani primjereniji tehničkim roniocima, a posebno su omiljeni bili roniocima s rebreatherima. Perdix je model koji to neće promijeniti, ali će svojim karakteristikama postati zanimljiv i rekreativcima. Iako je već prošli model nazvan Petrel dobio besplatnu programsku nadogradnju za rekreativce, tek predstavljanjem ovog modela možemo reći da je kanadska kompanija ozbiljno zakoračila u rekreativno ronjenje. Naravno, u duhu tradicije i ovaj model ima sve ono što od modernog ronilačkog kompjutera zahtijevaju tehnički ronioci, ali ima i jednostavnost i intuitivnost izbornika te sve ostale karakteristike koje su u fokusu rekreativnih ronilaca. 
Prilagodljivi zaslon visoke rezolucije jednostavno je čitljiv, a karakteristična zaštita zaslona od Lexana koja je bila uočljiva na prethodnim modelima sad je izostala. Dakako, zaslon je zaštićen, ali je sada pokrov zaslona usidren prstenom učvršćenim s osam prepoznatljivih inox vijaka. Boje na zaslonu su poboljšane u odnosu na prethodnika, a jasnoća i preglednost parametara je vrhunska. Kućište je ovaj put izrađeno tako da obavija zglob te ne izgleda kao blok, a ostavljena je i mogućnost pričvršćivanja na ruku pomoću elastičnih gumica, umjesto standardne narukvice. Sve komande su svedene na dva prekidača kojima je jednostavno upravljati izbornikom i brzo se dolazi do svih parametara koji zanimaju ronioce, čak i tijekom zarona. Ono što je posebno zanimljivo je napajanje izvedeno pomoću jednostavno izmjenjivih običnih AA baterija koje možete kupiti bilo gdje u svijetu, a poboljšana iskoristivost energije smanjuje potrošnju. 
Kao što smo već naveli, Shearwater Perdix prilagođen je roniocima s rebreatherom i tehničkim ronioci s otvorenim krugom disanja (algoritam podržava pet različitih mješavina plina), ali i rekreativcima, a pravi poznavatelji Shearwaterovih ronilačkih kompjutera uočit će da je posebna pažnja ovoga puta posvećena dizajnu uređaja.