Olupina stara 4000 godina

86

Turski istraživači s Instituta pomorske znanosti i tehnologije Sveučilišta Dokuz Eylul otkrili su 4000 godina staru olupinu broda u zaljevu Marmaris Hisarönü.

Za ovo olupinu se vjeruje da je bila trgovački brod minojske civilizacije. Radi se tako o najstarijoj olupini ikada otkrivenoj u turskim vodama. Turski mediji izvještavaju kako do otkrića nije došlo slučajno, nego nakon pet godina istraživanja i analiza spomenutog instituta. Glavni istraživač na ovome projektu, profesor Abdurrahman Harun Özdaş, predvodi ekipu od 15 podvodnih arheologa, stručnjaka za morsku geofiziku i biologa, koja je do sada identificirala više od 100 olupina u zaljevu Marmaris Hisarönü zajedno s još desecima drugih arheoloških nalazaka u razdoblju od brončanoga doba do Otomanskog perioda. 

Ipak, ovo posljednje otkriće opisano je kao do sada najvažnije na tom području. Vjeruje se da je u pitanju trgovački brod minojske civilizacije koja je postojala u razdoblju između 3650. do 1400. godine prije Krista. Olupina se nalazi na nekih 40 metara dubine. Abdurrahman Harun Özdaş kazao je kako će se nastaviti istraživanja olupine, a nalazi s broda bit će smješteni u muzeju u Bodrumu. 
Inače, do ovoga otkrića najstarija olupina u Turskoj bio je Uluburun star oko 3300 godina.

+ posts