Projekt Pogled u plavo koji povezuje hrvatske i slovenske ronioce već šestu godinu za redom gostovao je u Općini Sevnica u Sloveniji.

Gostovanje Pogleda u plavo u Sevnici organizirali su Agencija Plava promocija, Općina Sevnica i Dobrovoljno vatrogasno društva Sevnica (PGD Sevnica), a cilj projekta je promocija ronjenja, ronilačkih aktivnosti, ponuda u ronjenju i ronilačkih lokacija.

Tijekom dva dana (13. i 14. lipnja) brojni posjetitelji Općine Sevnica imali su jedinstvenu priliku okušati se u ronjenju s punom ronilačkom opremom, u kontroliranim i sigurnim uvjetima 10 metarskog bazena Pogled u plavo te uz stručni nadzor instruktora ronjenja spoznati čari i ljepote ronjenja, a besplatno je zaronilo više od 200 osnovnoškolske djece i vatrogasna mladež.

Nakon osnovne poduke o ronjenju i ronilačkoj opremi zaronom u bazen djeca i ostali posjetitelji projekta imali su priliku uživati u razgledavanju ljepota podmorja kroz podvodnu izložbu fotografija poznatog hrvatskog podvodnog fotografa Marjana Radovića koja se nalazi na unutarnjim stranicama bazena i pridonosi stvarnom doživljaju dubine, a prikazuje ljepote hrvatskog podmorja.

Ova jedinstvena ronilačko edukativna manifestacija u Sevnici gostuje uz podršku Općine Sevnica, a ronjenja su besplatna za sve posjetitelje.

“Ronioci koji djeluju u okviru Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sevnica odlično surađuju s roniocima iz Hrvatske. Projekt ‘Pogled u plavo’ predstavlja i promovira ronjenje u našem, domaćem kraju, što je izuzetno važno, kako za Sevnicu, tako i za osnovnoškolsku djecu i vatrogasnu mladež iz cijele općine. Osim obuke ronilaca, zajednički cilj je i promocija sigurnog ronjenja te istovremeno povezivanje i suradnja u kontekstu turističke promocije. Turizam je za Republiku Hrvatsku izuzetno važan, ali je također važan i za slovensko okruženje i Sevnicu. Lisca, na primjer, je vrlo posjećena planina u Posavju, a također je blizu Zagreba. Zagrepčanke i Zagrepčani tradicionalni su posjetitelji Lisce. Dolaze kao planinari, rekreativci i kao paraglajderi. Sve više se s Hrvatskom i Zagrebom povezujemo i u okviru biciklističkih staza. Zajednički cilj je da u Posavju s Hrvatskom i Zagrebom budemo dobro gospodarski, kulturno i društveno povezani u prostoru. Vjerujem u dobru suradnju i ubuduće”, istaknuo je župan Općine Sevnica, Srečko Ocvirk.

Djeca i ronioci početnici savladavali su osnovne tehnike i vještine ronjenja pod stručnim vodstvom ronilaca vatrogasne jedinice PGD Sevnica te ronilaca ronilačkog tima Pogleda u plavo uz podršku Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic.

Logističku i edukativnu podršku projektu pružili su ronioci vatrogasne jedinice PGD Sevnica koji podržavaju ovaj projekt s ciljem jačanja suradnje hrvatskih i slovenskih ronilaca.

“Na našem području nalazi se nekoliko hidroelektrana, a potencijalna opasnost su i nesreće na vodi te su nam edukacije u ronjenju izuzetno potrebne i važne, uzimajući u obzir da imamo koncesiju Uprave za zaštitu i spašavanje Republike Slovenije za spašavanje iz tekućih i stajaćih voda Općine Sevnica. Pogled u plavo sjajan je projekt koji kod nas gostuje već nekoliko godina s ciljem promocije ronilačkih aktivnosti, a posebno nas raduje to što se naši najmlađi imaju priliku upoznati s ronilačkom opremom te se okušati u ronjenju u potpuno sigurnim uvjetima, a poseban naglasak projekta je na sigurnosnom aspektu ronjenja”, rekao je Gašper Janežić, instruktor ronjenja i voditelj ronilačkog tima PGD Sevnica.

Podršku u provedbi projekta Pogled u plavo i besplatnih probnih ronjenja pruža Honda Marine (Fred Bobek d.o.o.), dok su medijski pokrovitelji projekta Morski.hr, SCUBAlife i Gorgonija.com koji već godinama podržavaju promociju ljepota hrvatskog podmorja i općenito ronjenja kao aktivnosti.

“Projekt Pogled u plavo više od 14 godina promovira ronjenje i ronilačke aktivnosti putem besplatnih probnih ronjenja posjetitelja, a namijenjen je svim uzrastima. Izuzetno nas veseli dugogodišnja suradnja hrvatskih i slovenskih ronilaca koji su povezani putem brojnih edukativnih i promotivnih aktivnosti, dok je cilj projekta Pogled u plavo promocija Hrvatske kao ronilačke i turističke destinacije, ljepota jadranskog podmorja i općenito ronjenja kao aktivnosti”, rekla je Andreja Vedrina, voditeljica projekta Pogled u plavo i direktorica Agencije Plava promocija.