Više od stotinu ronilaca proteklog je vikenda uklanjalo otpad iz podmorja prekrasne pelješke uvale.

Uz članove lokalnog Ekološko ronilačkog kluba Lanterna, u akciji su sudjelovali ronioci s Pelješca, Korčule, iz Dubrovnika, Splita, Metkovića, Slovenije, Makedonije, Bosne i Hercegovine…

Članovi Ekološko ronilačkog kluba Lanterna u Lovištu su već u petak dočekali kolege iz Makedonije, Bosne i Hercegovine i Slovenije, a neki od ronilaca iz drugih država sudjelovali su i u prošlogodišnjoj akciji u istoj zaštićenoj uvali na vrhu Pelješca.

Inače, uvala Lovišta prava je oaza za nautičare pa s obale Lovišta od ranog proljeća do kasne jeseni puca pogled na luksuzne jahte i jedrilice usidrene i po nekoliko dana.

Kako bi sačuvali svoj komadić raja članovi Lanterne već drugu godinu organiziraju čišćenje podmorja, a u tome im, uz kolege iz susjednih zemalja, pomažu i ronioci iz Dubrovnika, Korčule, Metkovića i Splita te članovi Hrvatske gorske službe spašavanja pa se u subotu na rivi u Lovištu nešto iza devet sati okupilo više od stotinu sudionika akcije.

Oko 10 sati akcija je krenula, na rivi je ostalo svega nekoliko ljudi iz logistike i pokrovitelji, među njima i načelnik Općine Orebić, Tomislav Ančić koji je osobno došao podržati akciju. Kaže kako je turizam uz vinogradarstvo i vinarstvo jedna od najvažnijih grana općine, a prekrasne plaže i more resursna osnova. Na njoj se temelji turistički uspjeh mjesta na području Orebića pa je odgovoran odnos prema okolišu i održivi turizam logičan izbor i strateško usmjerenje

Ronioce je s rive ispratio i direktor TZ općine Orebić, Mladen Đeldum koji i ove godine zadovoljno trlja ruke jer su noćenja u prvih pet mjeseci na području Orebića veća za 12,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani. U brojkama ostvareno je 68.548 noćenja pa, ako se po jutru dan poznaje, ovo bi mogla biti odlična turistička godina za područje Orebića koji slavi i 120 godina turizma, kaže Đeldum.

Negdje oko 14 sati ronioci su se vratili. Gumenjaci i brodovi pretrpani smećem izvađenim iz mora, istovara se na rivi pa se dalje vozi na deponij. I tu nije bio kraj druženju. “Tek je počelo”, rekao je Igor Đuričić, predsjednik Ekološko ronilačkog kluba Lanterna. Slijedio je ručak pa ronjenje do kraja vikenda na najljepšim lokacijama pelješkog podmorja.

“Druga ekološko-ronilačka akcija u Uvali Lovište protekla je u najboljem redu. Izvuklo se oko šest kubika smeća. Toliko smo izvukli i prošle godine, no ove godine je bilo gotovo četrdesetak ronilaca više. S obzirom na količinu izvađenog smeća i omjer ronilaca u odnosu na prošlu godinu možemo zaključit da je smeća ipak ove godine manje i da je ovaj projekt u samo dvije godine počeo ostvarivati zacrtane ciljeve – smanjenje smeća i podizanje svijesti domaćeg stanovništva i turista o važnosti brige za okoliš”, istaknuo je Đuričić.