Još od svog prvog ronilačkog sata 1965. Seiko je razvijao nove tehnologije, značajke i dizajn koji su kolekciju ronilačkih satova Seiko Prospex učinili omiljenom među profesionalnim i rekreativnim roniocima diljem svijeta.

Kroz više od pola stoljeća inovacija Seiko je kontinuirano pomicao granice gdje sportski satovi, a posebno ronilački satovi, mogu ići i kako se mogu koristiti. Stalna poboljšanja tijekom desetljeća u pogledu sigurnosti, pouzdanosti, čitljivosti i jednostavnosti korištenja učinila su Seiko vodećim proizvođačem ronilačkih satova.

Danas Seiko predstavlja novi mehanizam u dugovječnoj obitelji 6R koji ima GMT funkciju i rezervu snage produženu na puna 72 sata. Kalibar 6R54 predstavljen je u tri nove Prospex kreacije koje su moderne reinterpretacije Seiko klasika iz 1968. GMT kazaljka može se postaviti neovisno u koracima od jednog sata bez zaustavljanja ostalih kazaljki za vrijeme dana i omogućuje korisniku da na prvi pogled očita vrijeme u drugoj vremenskoj zoni.

Sva tri nova modela vodootporna su do 200 metara, na kazaljkama kao i na svim indeksima brojeva imaju Lumibrite te jednosmjerni keramički bezel otporan na ogrebotine sa svjetlećom točkom. Svaki model predstavljena je na novoj tročlanoj narukvici od nehrđajućeg čelika s tankim profilom koji joj omogućuje da sigurno i udobno stoji na zapešću. Imaju i trostruku preklopnu kopča s potisnikom za otpuštanje i sigurnosnim zaključavanjem te ekstenziju za ronilačko odijelo. Kućište je na sva tri modela od nehrđajućeg čelika sa super-tvrdim premazom, a promjer mu je 42 milimetra.

Uz klasično stilizirane zelene i crne kreacije koje se pridružuju glavnoj Prospex kolekciji, tu je i ograničeno izdanje sata kojim se slavi 110. godišnjica Seikovog i japanskog prvog ručnog sata. Odlikuje se ledenoplavim brojčanikom zamršene teksture kojim prikazuje snagu polarnih ledenjaka koji oblikuju morske krajolike Arktika i Antarktika. Naime, tamo su Seikovi modeli 1960-ih i 70-ih godina stekli reputacija izdržljivih satova dok su ih avanturisti i istraživači nosili na ekspedicijama na Sjeverni i Južni pol.

Limitirano izdanje sata dijeli isto kućište i narukvicu s druge dvije kreacije, ali dolazi s dodatnim remenom izrađenim u potpunosti od recikliranih plastičnih boca. Dodatni remen ima tradicionalnu japansku tehniku pletenja koja se zove Seichu. Njegova čvrstoća i otpornost na degradaciju uzrokovanu izlaganjem sunčevoj svjetlosti zadovoljavaju zahtjevne standarde Seiko ronilačkih satova, a savršeni su za korištenje pod vodom. Zahvaljujući jedinstvenom uzorku pletenice remen ima fleksibilnost i propusnost zraka koji osiguravaju udobnost na zapešću.

Sat s ledenoplavim brojčanikom dio je serije “Save the Ocean” koja je napravljena kao podrška misiji Seiko Prospexa za doprinos boljem razumijevanju svjetskih oceana i njihovom očuvanju.

Sva tri modela bit će dostupna u Seiko Boutique i odabranim maloprodajnim partnerima diljem svijeta od lipnja 2023. po cijeni od oko 1700 eura za modele SPB381 i SPB383, a limitirani model (4000 primjeraka) po cijeni od oko 1900 eura.

+ posts